Gordana Dimitrijević izabrana za redovnog člana Matice srpske

Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta (NU) u Vranju, postala je redovan član Matice srpske, najstarije srpske književne kulturne i naučne institucije sa sedištem u Novom Sadu.

Ovu odluku doneo je Upravni odbor Matice srpske na sednici održanoj 4. juna ove godine, a obelodanjena je ovih dana.

U obrazloženju odluke navodi se da Dimitrijevićeva redovnim članstvom u "Matici" stiče pravo da prisustvuje redovnim i vanrednim skupštinama udruženja, da učestvuje u izborima za predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara, članova Upravnog odbora i drugih organa i radnih tela.

Takođe, stekla je pravo da bira i da bude birana, da iznosi svoje mišljenje o radu i dugoročnim planovima Matice srpske, kao i da ostvaruje druga prava utvrđena Statutom.

Gordana Dimitrijević, profesorka, spisateljica i kulturni poslenik, diplomirala je srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Radila je najpre kao profesorka srpskog jezika i književnosti, a od 2016. godine je direktorka Narodnog univerziteta u Vranju.

Režirala je više predstava i autorka je nekoliko scenarija.

Objavljivala je pesme, priče, dramska dela, kritičke osvrte i prikaze u mnogobrojnim književnim časopisima i zbornicima.

Početkom 2019. godine objavila je svoju prvu zbirku pesama Večita glad, u izdanju Alme Beograd.

Bila je član uređivačkog kolegijuma elektronskog časopisa za književnost Suština poetike.

Takođe i glavni i odgovorni urednik lista učenika svih osnovnih škola u Vranju Srećni dani.

Član je Saveta Književne kolonije Narodnog univerziteta u Vranju, a od 2016. godine organizuje ovu značajnu književnu manifestaciju.

Učestvovala je u projektima i radu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje klvaliteta obrazovanja i vaspitanja kao stručni saradnik.

Prošle godine nagrađena je Zlatnom značkom Kulturno prosvetne zajednice Srbije "za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti - za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture".

O MATICI SRPSKOJ

Matica srpska osnovana je 1826. godine u Pešti, u vreme oslobađanja Srbije od viševekovne turske vlasti i jačanja svesti o potrebi da se srpski narod u punoj meri uključi u savremene evropske tokove, uz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta. Njeno delovanje je od samog početka bilo usmereno na predstavljanje srpske kulture u Evropi, a sa druge strane na prosvećivanje naroda. U tom cilju razvijena je bogata izdavačka delatnost. Osnovu je činio čuveni Letopis, pokrenut 1824. godine. Kasnije su nastale brojne edicije, a među njima i jedna sa naglašenom prosvetiteljskom ulogom koja je nosila naziv Knjige za narod. Danas Matica srpska ima oko 2.000 saradnika. Oni su uključeni u više desetina naučnih i razvojnih projekata, u okviru Odeljenja za književnost i jezik, Leksikografskog odeljenja, Odeljenja za društvene nauke i mnogih drugih odeljenja. Saradnici pripremaju priloge za deset Matičinih naučnih časopisa i rade na pripremi publikacija od kapitalnog značaja za srpsku kulturu i nauku, kao što su Srpska enciklopedija, Srpski biografski rečnik, Rečnik srpskog jezika, Pravopis… Biblioteka Matice srpske ima više od 3,5 miliona publikacija, a Galerija bogatu zbirku u kojoj je predstavljeno srpsko slikarstvo od XVIII do XX veka.

Najnovije vesti