Golgota i vaskrs Srbije: Sećanje na vreme kada je šajkača nadvisila šlem (FOTO, VIDEO)

U nastavku 29. Svetosavske nedelje u Vranju u utorak je u Domu vojske u Vranju izveden je multimedijalni scenski igrokaz "Golgota i vaskrs Srbije".

Ovaj akademski umetnički program izveli su srpski dramski, muzički i baletski umetnici i to upravo iz redova onih koji su svojim delom i angažovanjem afirmisali baš ovaj period srpske istorije.

To su dramski umetnici Tihomir Arsić, Lepomir Ivković, Boško Puletić; baletski prvaci Nebojša Stanković, Jelena Arsić, te operski pevač Oliver Njego.

Program se izvodi uz fragmente iz dokumentarnih filmova „Oj Srbijo mila mati“ i „Vječnaja pamjat“.

- Ovaj program smo posvetili vremenu kada je srpski opanak pregazio švapsku čizmu.

Odrastao sam u Oračkoj ulici u Zemunu, gde je u četrnaest kuća živelo jedanaest nacija.

Imao sam najlepše detinjstvo na svetu, kakvo bih poželeo svojoj deci i kakvo bih poželeo svakom detetu pod kapom nebeskom.

U tom detinjstvu sam imao dva Božića i dva Uskrsa, a detetu je svejedno da li su farbana jaja ova ili ona.

Svečano se obučemo i gostimo jer su praznici.

Odrastao sam u srpskoj porodici za čije povampirenje nacionalizma su se komunisti plašili, i zato bacali pod tepih veličanstvenu istinu o Prvom svetskom ratu, tih mučenika kojima ni Tito, ni kralj nisu dali ništa.

Mene je otac naučio kada sam imao osam godina, da ako hoću da mi neko pozdravi i nazove "Hristos Voskrese" i "Hristos se rodi", moraš da znaš da pozdraviš i razumeš njegovo.

Danas želimo da naša deca pobeđuju u poznavanju stranih jezika, u osvajanju medalja.

Želimo da komuniciraju sa svetom i da nas bude sve više - porućio je sa bine državni sekretar u Ministarstvu kulture i autor ovog programa Tihomir Arsić.

U utorak od 18 časova u sali Doma Vojske u Vranju održan je program "Svetom Savi u čast", svojevrsno veče poezije u izvođenju glumačkih nada Pozorišta Bora Stanković.

Komentari

Драмски уметници: Тихомир Арсић, Лепомир Ивковић као Војвода Степа Степановић, балетски прваци Небојша Станковић, Јелена Арсић и оперски певач Оливер Њего.
Сценски игроказ „Голгота и васкрс Србије“ био је супер!

Najnovije vesti