Gimnazijalac Vukašin prvi na Bios olimpijadi u Rusiji

Vukašin Trajković, učenik Gimnazije Bora Stanković u Vranju, osvojio je prvo mesto na Bios olimpijadi u Sankt Petersburgu, u okviru međunarodnog takmičenja iz biologije.

Osim što mu je nagrađen naučno-istraživačkog rad i odbrana rada, Vukašin je dobio priznanje i za najoriginalniju temu, imajući u vidu "njenu inovativnost i drugačiji pristup".

Radio je naučni rad na temu "Antiradical and antidiabetic features of Potentilla indica berries and leaves ethanolic extrac", a u odbrani rada, koja se daje "isključivo na engleskom jeziku, Vukašin je izneo nove rezultate i činjenice u toj oblasti koje mogu dati doprinos nauci", navode iz gimnazije.

- Ovo takmičenje bilo je za mene veliki izazov.

Pored naučnog istraživanja, to je bila prilika da upoznam i razmenim iskustva sa studentima iz drugih zemalja i steknem nove prijatelje - izjavio je Trajković.

On je maturant vranjske gimnazije.

Direktorka škole Suzana Mišić Stanković kaže da pored interesovanja za prirodne nauke Vukašin "pokazuje i ostvaruje veliki uspeh iz ostalih predmeta".

- Treba napomenuti njegov zapažen uspeh na prošlogodišnjem Republičkom takmičenju iz psihologije, tj. osvojeno drugo mesto.

Njegov pristup i bavljenje istraživanjima zaslužuju posebnu pažnju jer se vidi ogroman rad koji ulaže.

Vukašin je jedan glavnih od organizatora mnogobrojnih humanitarnih akcija i turnira, što potvrđuje njegov humani odnos prema pojedincu i društvu - navodi Mišić Stanković.

Forum u Sankt Petersburgu svečano je otvoren 20. septembra u "Beloj sali" Politehničkog univerziteta, uz obraćanje osnivača foruma i ovogodišnjih organizatora ove olimpijade.

Dodela nagrada i uručenje usledili su u ponedeljak 23. septembra.

Vukašin Trajković je bio jedini učesnik iz Srbije na 24. Međunarodnoj Bios olimpijadi.

Takmičilo se više od sto učenika i studenata iz velikog broja država.

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Snimaj, piši, talenat promoviši" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti