Festival Piano Summer u Vranju od 3. avgusta

Letnji festival klavirske muzike Piano Summer, koji ulazi u osmu godinu postojanja, posle godine pauze zbog pandemije ove godine biće održan od 3. do 6. avgusta u Vranju.

Otvoriće ga svojim nastupom umetnički direktor festivala pijanista Zoran Imširović.

Do kraja su planirani nastupi Portugalca Adrijana Žordaa (4. avgust, 20 sati), Maje Stojanovske i Portugalca Tijaga Nunješa (5. avgusta, 20h), te dve srpske pijanistkinje Marije Dinov (istog dana od 21 sat) i Biljane Gorunović (6. avgust, 20h).

Novina je da se festival širi i, kako na zvaničnom sajtu gfestivala najavljuje umetnički direktor Imširović, prerasta u "pravu evropsku kulturnu mrežu".

Naime, pored Srbije manifestacija se održava i u Italiji i Južnoj Africi, a od ove godine i u Nemačkoj, u svim navedenim zemljama.

"Veliki broj posetilaca i preko pedeset vrhunskih muzičkih događaja svrstavaju naš festival u najveća muzička dešavanja Evrope, a velika imena svetske umetničke scene koja su do sada imala priliku da nastupaju u realizaciji ovog inovativnog projekta svedoče o visokom kvalitetu odabranih sadržaja.

Ovakav rezultat ne bi bio moguć bez uske saradnje s Gradom Vranje i dinamičnim timom okupljenim oko gradonačelnika Slobodana Milenkovića, koji nas od samog početka svesrdno podržava.

Gradonačelnikove reči dobrodošlice

Dobrodošlicu muzičarima i publici preko zvanične stranice festivala poželeo je i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

"Želim vam srdačnu dobrodošlicu u Vranje, grad sevdaha i meraka, ljubavi i tuge, mladosti i iskustva. Dobrodošli u Borino i Justinovo, ali i Bakijino i Karamingino Vranje. Grad u kome se kao retko gde živi melos koji ga karakteriše. Ali i grad koji neguje i promoviše univerzalne vrednosti klasične muzike, o čemu svedoči festival Piano summer koji se u kontinuitetu održava u našem gradu od 2015. godine. Kao najveća svetkovina klasične muzike na Balkanu prava je preporuka ne samo za konzumente klasičnih nota već i za izvođače, o čemu svedoči činjenica da su gosti festivala muzički virtuozi sa svih meridijana. Na ovaj način samo je još jednom potvrđena multikulturalnost karakteristična za Vranje. Verujem da će i ovogodišnji festival predstavljati sinergiju izvođača i publike, povezanih najdivnijim notama svetskih kompozitora. Svim gostima festivala želim ugodan boravak u Vranju koje će ih, kao i uvek, prigrliti svojim gostoprimstvom i ljubavlju", naveo je Milenković.

Takođe, značajno razumevanje Ministarstva kulture, Srpske akademije nauka i umetnosti, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve i posebno ljudi dobre volje, koji nam svojim entuzijazmom bezrezervno pomažu, učinili su da od ovog dešavanja, i pored skromnih uslova, napravimo nešto po čemu su Vranje i Srbija prepoznatljivi u svetu", navodi Imširović.

On dodaje da će, na veliko zadovoljsto, rad, napori i značajne investicije Vlade uložene u Vranje doprineti i ovom festivalu.

"Tako ćemo u zgradi novoizgrađenog pozorišta imati priliku da u još boljim uslovima realizujemo naše koncerte, predavanja i ostale umetničke sadržaje", naveo je selektor.

Festival ove godine ima novi moto - Don’t stop the music.

Ulaz na sve koncerte u Vranju biće besplatan.

Akademik Ivan Jevtić: SANU počastvovan

"Čini mi čast da u ime Srpske akademije nauka i umetnosti pozdravim Piano Summer u Vranju i poželim dobrodošlicu kako stranim, tako i domaćim učesnicima festivala! Takođe, srdačno pozdravljam sve organizatore iz Srbije i iz inostranstva koji su nam priuštili ovu vrednu muzičku manifestaciju. SANU je, sa svoje strane, počastvovana što može svojim imenom da se pridruži ovim muzičkim danima u Vranju, rodnom gradu našeg velikog pisca Bore Stankovića, te tako svi zajedno ostvarimo kontinuitet u kulturi ovoga kraja, naše južne Srbije. Ako govorim kao kompozitor, za mene je muzička kultura od osnovne važnosti, a Piano Summer festival je obogaćuje, nadahnjuje naš muzički život i daje mogućnosti našim mladim umetnicima da pokažu svoje umeće na najvišem nivou. Čvrsto verujući u višestruke vrednosti ovog festivala, ja mu želim uspeh i dug život. Na mnogaja ljeta".

Najnovije vesti