Evropska noć muzeja bez značajnije posete muzejskim postavkama u Vranju

Otvaranjem izložbe Nove akvizicije 2015 - 2021, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, ova ustanova kulture započela je obeležavanje manifestacije Muzeji za 10.

Zanemarljiv je bio broj posetilaca koji su prve večeri manifestacije prisustvovali otvaranju izložbe i posetili objekte koji su povodom Evropske noći muzeja bili otvoreni do ponoći.

Ako je opravdanje za to da je iste večeri bilo završno veče izbora za pesmu Evrovizije, onda ljubitelji umetnosti imaju priliku da u značajnijem broju pogledaju izložbu umetničkih dela otkupljenih za zbirku savremene umetnosti Odeljenja istorije umetnosti vranjskog muzeja, ali i drugih sadržaja, u narednih sedam dana koliko će manifestacija trajati.

Razlog više za to je što su, recimo, u prostoru galerije izložena umetnička dela naših vrhunskim likovnih umetnika - Koste Bunuševca, Mrđana Bajića, Perice Donkova, Željke Momirov, Milete Prodanovića, Dušana Otaševića, Vjere Damjanović, Marka Crnobrnje, Zorana Vraneševića, Slobodanke Stupar, Mihaela Milunovića, Vladimira Perića i drugih.

U Evropskoj noći muzeja, u subotu uveče, za posetioce su do ponoći bila otvorena vrata Narodnog muzeja, smeštenog u zgradi vranjskog Selamluka.

Glavna atrakcija za posetioce u muzeju je stalna etnološka postavka.

Ona se može pogledat i narednih dana, ali i nadalje, kad god to potencijalni posetioci požele.

Takođe, prethodne večeri su za ljubitelje književnosti bila otvorena vrata Muzej kuće Bore Stankovića, gde takođe postoji stalna postavka.

Manifestcija Muzeji za 10, nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvu Evropi, ove godine se održava osmi put.

Tokom sedmodnevne manifestacije ljubitelji umetnosti u Vranju moći će da vide izložbu Nove akvizicije u Galeriji Narodnog muzeja i stalne postavke u Narodnom muzeju i Muzej kući Bore Stankovića.

U sredu 18. maja od 18.30 predviđena je projekcija TV drame "Bora pod okupacijom".

Od utorka do petka radno vreme galerije biće od 8 do 20 časova, a u subotu i nedelju od 8 do 14 sati.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Manifestacije se širom Srbije održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Muzeji za 10

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na više od 170 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti. Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je - Moć muzeja.

"Kao jedinstvena mesta otkrića, muzeji nas uče o našoj prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Tokom manifestacije Muzeji za 10 istražite potencijal muzeja u pravcu donošenja pozitivnih promena u svojim zajednicama. Pridružite nam se i otkrijte neverovatnu moć muzeja Srbije. I ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu Koja je super moć tvog muzeja? kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipove ćemo objaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije nagraditi", poručuju organizatori.

Najnovije vesti