Ministarka Gojković otvorila renovirani Narodni muzej i stalnu etnološku postavku FOTO/VIDEO

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković u ponedeljak su svečano otvorili stalnu etnološku postavku Narodnog muzeja u Vranju.

Gojković je na otvaranju rekla da je "poštovanje predaka i tradicije bio jedan od razloga da Ministarstvo kulture i informisanja podrži obnovu muzeja i izradu nove stalne postavke".

"Zbog znamenitih Vranjanaca koji su ime svog grada proneli širom sveta, ali na prvom mestu zbog vas koji sada živite u Vranju i zbog budućih generacija, ovaj grad i ovaj deo naše zemlje nesumnjivo zaslužuju muzej opremljen po najvišim svetskim standardima.

Uz novu postavku i brojne druge programe koje muzej organizuje, kao što su predavanja i radionice, otvaraju se raznovrsne mogućnosti za dalji razvoj kulturne scene i još bolje pozicioniranje Vranja, kao grada kulture, u domaćim i međunarodnim okvirima", kazala je Gojković.

Ona je dodala da će tome "doprineti i potpuno obnovljeno Narodno pozorište Bora Stanković, brojni kulturno-istorijski spomenici i bogato sakralno kulturno nasleđe u gradu i okolini".

"U tom smislu, neophodno je da svi mi, Ministarstvo, lokalna samouprava, ustanove, institucije i pojedinci, svako u svom domenu, nastavimo da činimo najbolje što umemo za našu kulturu.

Na taj način generacijama koje dolaze predaćemo ne samo nasleđe što su nama preci ostavili, već i ono što smo sami stvorili i što će jednoga dana takođe biti deo bogate baštine naše zemlje", istakla je Gojković.

Milenković je podsetio da je zgrada Pašinih konaka, u kojoj se nalazi muzej, podignuta u 18. veku.

Dodao je da su decenijama rađene samo delimične intervencije na zgradi.

"Najpre su, preko projekta Gradovi u fokusu počeli građevinski radovi na samoj zgradi, uz rekonstrukciju Muzej kuće Bore Stankovića.

Vrednost je bila skoro 10 miliona dinara, od čega je iz budžeta grada izdvojeno 1,5 miliona.

Zajedno smo priveli kraju i konzervatorske i sanacione radove na unutrašnjem uređenju stalne postavke Narodnog muzeja", kazao je Milenković.

Za ove namene ministarstvo je izdvojilo 24 miliona, a iz gradskog budžeta oko 6 miliona.

Milenković je na kraju rekao da rukovodstvo Grada "prepoznaje značaj negovanja naše istorije, tradicije i kulture ovog kraja".

"Mogu da najavim da upravo danas počinju i radovi na rekonstrukciji zgrade Haremluka.

Radimo i radićemo na projektima koji imaju za cilj očuvanje specifičnog vranjskog nasleđa", podvukao je Milenković.

Autorka stalne etnološke postavke je Iva Laković, viša kustoskinja Narodnog muzeja u Vranju.

Prijem za ministarku

Gradonačelnik Vranje Slobodan Milenković, zamenica Zorica Jović i gradska većnica Izabela Savić priredili su u ponedeljak prijem za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković, koja boravi u Vranju. Ocenjeno je da je saradnja između Vranja i ovog ministarstva u prethodnom periodu bila više nego dobra. To ilustruje podatak da su u periodu od 2016. do 2021. godine realizovana čak 192 projekta, za koja su iz ministarstva izdvojena sredstva u iznosu od 351 milion dinara. Kako je istaknuto, Vranje se po broju sprovedenih projekata nalazi u samom vrhu u Srbiji. Gradonačelnik Milenković govorio je o projektima koje lokalna samouprava intenzivno priprema u oblasti kulture, i koji će biti realizovani u narednom periodu. Oni se odnose pre svega na očuvanje bogatog kulturnog nasleđa.

Najnovije vesti