Evo koje dugove Kosova plaća Srbija

Kosovo je preuzelo sve obaveze za međunarodne dugove koji su fakturisani i potvrđeni originalnim dokumentima, izjavio je ministar finansija Kosova
Bedri Hamza.

On tvrdi da nikada nije dokazano da su to dugovi KosovaEPA.

- Vlasti Kosova ne prihvataju dugove posle 1990-ih koje je Srbija uzimala za rat u ime Kosova - izjavio je u sredu ministar finansija Kosova Bedri Hamza.

Za prištinski portal Telegrafi rekao je da je Kosovo preuzelo sve obaveze za međunarodne dugove koji su fakturisani i potvrđeni originalnim dokumentima.

- Kosovo preuzima sve finansijske obaveze koje su legitimna tela ratifikovala, od kojih je jedan kredit Svetske banke koji smo dogovorili i plaćamo za dugove koji su se pokazali kao kosovski, jer Kosovo prihvata međunarodne obaveze - rekao je Hamza.

On je ovo izjavio reagujući na izjavu ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića koji tvrdi da je Srbija dosad otplatila 700 miliona evra duga Kosova i da će to nastaviti da radi.

Hamza tvrdi da nikad nije dokazano da su to dugovi Kosova.

- Govorimo o zajmu od Svetske banke, dok za druge finansijske poslove treba pogledati izvorne dokumente od koga su dobijeni, u kojem su periodu dobijeni i gde su ratifikovani jer posle devedesetih Kosovo nema obavezu.

Ako su ih uzeli da finansiraju svoje potrebe, za rat u ime Kosova, mi nismo obavezni - kazao je Hamza.

Srbija je dosad otplatila 750 miliona evra kredita za razne projekte na Kosovu, a po osnovu glavnice ostalo je još 198 miliona, koje će Beograd vraćati do 2041, objavile su u utorak beogradske Večernje novosti.

Reč je o kreditima koji su odobreni između 1970-ih i 1990-ih.

Novac se koristio za izgradnju puteva i železničke mreže, te za projekte u energetici, elektroprivredi, rudarstvu, vodoprivredi i poljoprivredi.

Njih ne otplaćuje službena Priština nego se servisiraju iz blagajne u Beogradu, što će potrajati još 22 godine, piše taj list.

Novosti podsećaju da je Srbija preuzela otplatu obaveza po osnovu javnog spoljnog duga Kosova prema stranim poveriocima, nakon reprograma od 2002. do 2009.

U tom trenutku to zaduženje iznosilo je 930,81 miliona evra.

U iznos su ulazili dugovi prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (433,31 milion eura), poveriocima Pariskog kluba (296,56 miliona evra), Londonskom klubu poverilaca (168,9 miliona eura), Kuvajtu (17,99 miliona), Banci za razvoj Saveta Evrope (5,79 miliona evra).

Najveći dužnici su Rudarski kombinat Trepča, Elektroprivreda Kosova, Ibar, Termoelektrana, Energetika i gasifikacija, Feronikl.

Dačić: I dalje ćemo plaćati

Na otplatu kredita Beograd se odlučio jer je Kosovo, po Ustavu, "deo Srbije".

Srbija je u prethodnih 20 godina platila dug Kosova, rekao je i Dačić te najavio da će i dalje to činiti.

- Kad treba da se plaćaju dugovi, onda su deo Srbije.

Kad treba da se otima imovina, onda su nezavisna država- rekao je on.

O preostalom dugu, a reč je o još 200 miliona evra, Dačić je kazao da će Srbija nastaviti da ga otplaćuje

- Oni čekaju da mi to platimo i onda kažu "Od sutra je Trepča naša".

Kažu da su nezavisna država, a neće da plaćaju svoj dug - dodao je Dačić.

Najnovije vesti