Eparhija vranjska i manastir pozivaju na proslavu devet i po vekova Prohora

Vranje - Iz Eparhije vranjske i Manastira Sveti Prohor Pčinjski pozvali su vernike na proslavu devet i po vekova Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koja će biti održana 13. juna.

- Hiljadugodišnje molitveno poštovanje Prepodobnog Prohora Pčinjskog, u čiju je čast pre 950 godina podigao manastir vizantijski car Roman IV Diogen na obali reke Pčinje, pravo je duhovno blago Srbije.

Ova značajna godišnjica manastira biće svečano proslavljena 13. juna - navode iz eparhije.

Centralna proslava ovog velikog jubileja trebalo je da bude održana 2020. godine, ali je odlukom Organizacionog odbora odložena za za ovaj jun zbog pandemije koronavirusa.

- Liturgijskom sabranju u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog načalstvovaće njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje više arhijereja naše Svete Crkve - navodi se u pozivu upućenom u petak.

Pokrovitelj proslave je kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji se dolazak na proslavu jubileja takođe očekuje.

- Pozivamo sve verne da svečano obeležimo veliki jubilej ove naše srpske svetinje - poručuju iz eparhije.

PROGRAM

Svečanost proslave jubileja počeće u subotu 12. juna kada će od 10 časova u manastirskom kompleksu biti održana međunarodna konferencija o temi "Crkva pred izazovima savremenog sveta". Govoriće mitropolit belgorodski gospodin Jovan iz Ruske pravoslavne crkve i episkop bački Irinej u ime SPC. Centralna proslava biće održana u manastiru u nedelju 13. juna. Program će početi svetom arhijerejskom liturgijom u 9 časova koju će služiti patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje još nekoliko arhijereja SPC. U 12 časova biće održana svečana akademija na kojoj će govoriti akademik dr Slavenko Terzić, posle čega sledi bogat kulturno-umetnički program.

Najnovije vesti