Rukovodstvo Knaufa sa zelenima: Zajednički će se pratiti parametri kvaliteta vazduha

Vranje - Sve što smo 2019. obećali građanima i rukovodstvu opštine Surdulica završićemo u datim rokovima i maksimalno odgovorno i o tome ćemo vas o tome redovno informisati, izjavio je Branislav Popović, direktor fanrike Knauf insulation u ovoj opštini, posle susreta sa predstavnicima surduličkog udruženja "Udahni duboko", koji su u poslednje vreme u više navrata protestvovali zbog zagađenja životne sredine.

Ovime je, kako se ocenjuje, za sada stavljena tačka na višegodišnje razmimiolaženje u stavovima o zagađenosti vazduha u Surdulici i okolini između rukovodstva fabrike Knauf insulaton u Belom Polju i građana Surdulice, koje predstavljaju članovi Udruženja Udahni duboko.

Direktor Knaufa Popović obećao je članovima delegacije udruženja da će se sa njima opet sastati u maju naredne godine radi sagledavanja dinamike održanja obećanja.

Članovi udruženja odgovorili su da će "dosledno pratiti i upozoravati" ukoliko ne bude onako kako su obećali iz Knaufa.

Podsećanja radi, nezadovoljni kvalitetom vazduha u gradu i okolini i otpadnim vodama iz Knaufa, građani Surdulice i ekološka udruženja poslednjih godinu dana pokrenuli su više akcija.

Ekolozi su predložili, a rukovodstvo Knaufa prihvatilo inicijativu da predstavnici dve suprotstavljene strane sednu jedni naspram drugih i da se, svako svojim argumentima, pogledaju u oči.

Štaviše, agendu sa šest tačaka za razgovor predložili su gosti, a rukovodstvo Knaufa tom predlogu nije ni dodalo ni oduzelo ništa.

Usledila je korektna i argumenovana rasprava sa velikom dozom tolerancije i poštovanja suprotstavljenih strana.

"Ovu tehnologiju imamo samo mi u svetu.

Ona je poslednja reč tehnike i zato se mi takmičimo sa velikim svetski proizvođačima, a da pritom, u celom sistemu, pa dakle i u fabrici u Surdulici, strogo poštujemo propise i standarde EU", rekao je direktor Knaufa za zemlje Balkana Tihomir Civkaroski.

"Za nas su vaša merenja problematična, ali smo došli da se dogovorimo zarad svih građana Surdulice.

Ovaj dogovor mora da bude prekretnica i nova faza u našim odnosima" uzvratio je Stojan Ivković, predsednik udruženja građana.

S druge strane je stigao odgovor da sva merenja Knaufa, verifikovana od struke, pokazuju da oni ne prekoračuju zakonom propisane vrednosti.

"Naš je osnovni zahtev da u vazduhu koji udišu građani Surdulice nem bude fenola i toga se nikada nećemo odreći", uzvratili su članovi Udruženja Udahni duboko.

Iz Knaufa su ukazali da poslednja merenja obavljena u septembru pokazuju da u fabrici nema povećanih koncentracija štetnih materija.

Takođe su istakli da su tri poslednje kontrole vazduha, na dimnjacima i u krugu fabrike, pokazale da su "svi parametri značajno ispod dozvoljenih", te da rad fabrike "ne ugrožava životnu sredinu".

Evo ko je učestvovao u razgovorima

Kompaniju Knauf insulation predstavljali su Tihomir Civkaroski, generalni direktor za zemlje Balkana, Kipar i Maltu; Branislav Popović, direktor fabrike u Surdulici; Stefan Kostić, menadžer proizvodnje; Bojan Petronijević, menadžer procesa i kvaliteta; Toni Spiridonov, menadžer inženjeringa i Dragan Antić, advokat.

Predstavnici Udruženja građana Udahni duboko u ovim razgovorima bili su Stojan Ivković, predsednik; Stanojko Stanisavljević, potpredsednik; Žarko Mitić, Miroljub Ivanović i Miomir Trajković, članovi Udruženja i Mihajlo Jović, advokat iz Niša.

Najnovije vesti