Dvesta pedeset onkologa na simpozijumu u Vranju: Naša terapija u korak sa svetom FOTO/VIDEO

Svake godine imamo povećanje od pet do deset odsto obolelih od maligniteta, ali nije to slučaj samo kod nas, već svugde u svetu; dobro je da od jula ove godine imamo nove lekove na raspolaganju koje dajemo preko referentne ustanove, Kliničkog centra u Nišu, tako da naši pacijenti sada imaju znatno bolju terapiju i negu nego ranije, rekao je u petak na otvaranju drugog Nacionalnog simpozijuma Dnevne bolnice za hemioterapiju u Vranju načelnik Kosta Zdravković.

Dvodnevni simpozijum, koji se u Vranju održava sa temom Novine u lečenju onkoloških bolesnika u Srbiji, okupio je oko 250 učesnika, od toga 180 sa strane.

Zdravković je, odgovarajući na novinarska pitanja na početku simpozijuma, naglasio da broj maligniteta raste svugde u Srbiji, ne samo u Vranju.

"Znam da to novinare zanima i da to pitanje stalno postavljaju, ali Vranje nije ni po čemu specifično u tom pogledu u odnosu na ostale sredine.

Raste broj obolelih u Vranju, ali raste i u ostatku Srbije, čak moji podaci kažu da mi imamo manji broj obolelih u odnosu na druge", rekao je Zdravković koji je pre dve godine inicirao održavanje ovog simpozijuma u Vranju.

Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, koji učestvuje u radu simpozijuma, kazao je da je onkologija oblast koja u srpskom zdravstvu zauzima sve značajnije mesto.

"Incidencija raka kada je reč o Srbiji je takva da smo mi negde u sredini, ali je smrtnost mnogo veća i po tome smo među prve dve zemlje u Evropi.

Tu moramo nešto preduzeti i zbog toga su ovi simpozijumi i sastanci važni i usmereni na što veću edukaciju zdravstvenh radnika.

Važno nam je i da pacijenti budu malo više edukovani, kako bi došli do lekara kada nema simptoma, na rano otkrivanje, aktivni skrining i u stanju koje je moguće uspešno lečiti", rekao je Vicko.

Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, konstatovao je da zahvaljujući bliskoj saradnji sa Kostom Zdravkovićem i ljudima iz Dnevne onkološke bolnice u Vranju, veoma dobro poznaje onkologiju na jugu Srbije.

"Ovde su profesori iz svih oblasti onkologije iz Novog Sada, Beograda i Niša.

Došli su da podele iskustva sa lekarima iz tzv. sekundarnih centara o onome što je danas najnovije i najaktuelnije u onkologiji.

Mi vodimo akciju da se što više novih i efikasnijih lekova nađe na listi RFZO-a.

U tom smislu akcija traje i očekujemo da će se nastaviti", rekao je Radosavljević.

Najčešći u nas, dodao je, jeste karcinom pluća, od koga se najviše i umire, dok je karcinom dojke prvi po učestalosti u svetu, ali je ređa smrtnost.

Kod nas su u vrhu i karcinomi jajnika, pankreasa i debelog creva.

Radosavljević je potencirao da podržava terapiju i lečenje inovativnim preparatima.

"Mnogo veća izdvajanja iz RFZO omogućila su da se ove godine za više stotina pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke obezbedi najnovija hormonska terapija, koja se pojavila u poslednjih pet godina, a u narednim godinama verovatno i za do hiljadu pacijentkinja.

Tako da se ne može reći da u tom smislu kaskamo za svetom.

Takođe, za HER2 pozitivni karcinom dojke imamo najsavremeniju terapiju, gde kombinujemo dva leka.

S druge strane, ima i oblasti koje nisu dobro pokrivene lekovima, ali imamo razumevanja za nekog ko pokazuje dobru volju i stalno se trudi da unapređuje tu listu lekova.

Da se struka samo pita, mnogo bi više para bilo tu potrebno", rekao je Radosavljević.

Gordana Đorđević, načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo bolnice u Vranju i predsednica podružnice Srpskog lekarskog društva, rekla je da je održavanje ovog simpozijuma veoma značajan događaj za Vranje.

"Utoliko je značajniji što će mnoge novine u terapiji biti saopštene u ova dva dana.

Reč je o posebnoj kategoriji pacijenata koja zahteva ogroman medicinski nadzor.

Ovde su onkolozi koji putuju po svetu, obilaze svetske kongrese i simpozijume, i donose znanje koje zaista može da poboljša kvalitet i dužinu života onkoloških pacijenata", rekla je Đorđević.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju Saša Đorđević potencirao je da, po njegovom mišljenju, saradnja Zdravstvenog centra u Vranju i Ministarstva zdravlja "nikada nije bila bolja".

"Naša težnja poslednjih petnaestak godina bila je da stvorimo bolnicu pod jednim krovom.

To je benefit za Zdravstevni centar, pregledi i specialističke ambulante na jednom mestu, brza dijagnostika i stacionarno lečenje pacijenata.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, dobili smo mnogo nove opreme, vrednosti oko 2 miliona evra.

Dobili smo novi skener za urgentni centar, prethodno smo dobili još jedan, sada smo dobili mamograf, posebno važan za onkologiju, nakon osam godina bez skrininga", potencirao je Đorđević.

Milenković: Šansa za obolele, nada u produžetak života

Pozdravljajući učesnike simpozijuma, gradonačelnik Slobodan Milenković potencirao je da grad Vranje "nastoji da u svim segmentima zdravstvene zaštite bude partner Zdravstvenom centru".

"Tako da smo u proteklom periodu uspeli da završimo Hirurški blok, privedemo kraju rekonstrukciju starog paviljonskog dela bolnice, finansijski podržimo angažovanje mladih lekara, u čemu smo pioniri u celoj Srbiji i na šta smo jako ponosni. Omogućili smo nesmetan rad konzilijuma za pacijente iz celog Pčinjskog i Кosovsko-pomoravskog okruga pri Dnevnoj onkološkoj bolnici u Vranju. Grad Vranje je partner Društvu onkoloških pacijenata, koje je kroz kratak vremenski period uspelo da zauzme značajno mesto u lokalnoj sredini. Raduje me što će se ovde čuti iskustva u primeni inovativnih terapija, koje su veoma bitne u lečenju onkoloških pacijenata. One su šansa za obolele, nada u produžetak života, a vi koji ih primenjujete u svakodnevnom radu najbolje znate koliko su važne", rekao je Milenković.

Po veličini i značaju, simpozijum u Vranju je treći najveći onkološki simpozijum u Srbiji posle Beograda i Novog Sada.

Predavači su tokom oba dana eminentni medikalni onkolozi iz svih tercijarnih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Simpozijum je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Republike Srbije kao nacionalni simpozijum (8 bodova za predavače i 4 boda za pasivne učesnike - za lekare, farmaceute, biohemičare, medicinske sestre) pod brojem A-1-1333/22.

Najnovije vesti