Simpozijum: Deset godina napretka vranjske onkologije FOTO/VIDEO

Drago mi je što su eminentni stručnjaci u oblasti onkologije našli vremena da dođu u Vranje, da sa nama podele svoja znanja i prezentuju ih na predavanjima na najbolji mogući način, izjavio je subspecijalista Kosta Zdravković, načelnik vranjske Onkologije, na otvaranju nacionalnog simpozijum pod nazivom "Dnevna bolnica za hemioterapiju Vranje – deset godina lečenja malignih bolesti".

Zdravković je naglasio da mu je čast što na skupu, koji je u petak popodne počeo u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, ima priliku da se zahvali ljudima koji su mnogo učinili za njega lično, ali pre svega za onkologiju Vranja i Pčinjskog okruga.

- Svi ste dobrodošli, želim da imamo kvalitetan i koristan simpozijum, da razmenimo što više znanja i da sa ovog simpozijuma odemo zadovoljni i nasmejani - rekao je Zdravković.

On je potom uručio zahvalnice prof. dr Stojanu Radiću, prof. dr Slađani Filipović i dr Dušici Stojanović, ljudima koji imaju velike zasluge za razvoj onkologije na ovom području.

Zdravković je naglasio da su od 2009. do 2019. godine dva lekara i četiri tehničara pregledali 53.907 pacijenata, aplikovali 32.593 terapije i zajedno sa lekarima iz Niša uradili 20.586 konzilijarnih pregleda.

- Najveći broj pregleda bio je u 2019. godini 6.395, što je 27 pacijenata dnevno.

Najveći broj terapija 4.035 dat je u 2018. godini.

Imamo obećanje direktorke ZC Vranje da će biti raspisana specijalizacija iz medikalne onkologije, što bi nam mnogo značilo - obelodanio je Zdravković.

Svečano otvarajući skup gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković naglasio je da lokalna samouprava "ulaže velike napore da očuva i unapredi zdravstveni sistem, kvalitet zdravstvene zaštite i bezbednost pacijenata".

- Grad nije osnivač Zdravstvenog centra, ali smo u protekle tri godine uložili više od 40 miliona dinara u sistem lokalnog zdravsta.

Veliko mi je zadovoljstvo i čast što mogu da pomognem u organizaciji ovakvih skupova na kojima se razmenjuju znanje, iskustvo, informacije i kontakti.

Na ovom ćemo moći da čujemo mnogo toga o najsavremenijim dostignućima eminentnih lekara iz oblasti onkologije, dijagnostike i terapije malignih oboljenja, s ciljem podizanja kvaliteta rada medicinskih radnika i to je dragoceno iskustvo za sve nas - kazao je Milenković.

Dnevna bolnica za hemioterapiju je najmlađa organizaciona jedinica u Zdravstvenom centru Vranje, koja je formirana 24. decembra 2009. godine.

Govoreći o njenom radu direktorka Zdravstvenog centra (ZC) Vranje Ljiljana Antić podsetila je da je, uz ulaganje 4 miliona dinara sopstvenih sredstava i uz pomoć onatora, u decembru 2009. godine otvorena Dnevna bolnica za hemioterapiju gde su pacijenti sa područja Vranja, ostalih šest opština okruga, ali i oni iz Kosovskog pomoravlja počeli da primaju terapiju.

- Dnevna bolnica za hemioterapiju raspolaže sa 120 kvadratnih metara prostora, dve bolesničke sobe, sa 7 mesta za aplikaciju hemioterapije, uz mogućnost da dnevno terapiju primi više od 20 pacijenata - rekla je Antićeva.

ĐORĐEVIĆ: BELE NOĆI I ŽUTO CVEĆE

Pozdravljajući goste u ime organizatora, podružnice Srpskog lekarskog društva u Vranju, načelnica Odeljanja za ginekologiju i akušerstvo vranjske bolnice Gordana Đorđević poželela je dobrodošlicu i ugodan boravak u Vranju.

- Nadam se da ćemo u ova dva dana mnogo toga novog čuti u pogledu dijagnostike i terapije malignih oboljenja i da će nam to koristiti u daljem radu. Dragim gostima bih poželela prijatan boravak u Vranju, gradu Justina Popovića, Borisava Stankovića, varoši Belog mosta, belih noći i žutog cveća.

Izlaganje o istorijatu onkologije u Srbiji imao je vranjski doajen hirurgije dojke Vukašin Antić, rekavši da je počastvovan što govori na jednom od najeminentnijih srpskih skupova u ovoj oblasti.

Organizator simpozijuma koji će se nastaviti u subotu ujuto je Srpsko lekarsko društvo, podružnica u Vranju, uz podršku Grada Vranja.

O novinama u lečenju metastatičkog karcinoma dojke, karcinoma kolorektuma, kolona, jetre i pluća, te dijagnostici melanoma govoriće više uglednih predavača iz gradova širom Srbije, a skup će pratiti ekspertske panel diskusije.

Simpozijum je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Republike Srbije kao Nacionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem.

Najnovije vesti