Dveri: Nedopustivo je da se novinarima preti zatvorskim kaznama

Iz Gradskog odbora Dveri u Vranju saopštili su u četvrtak da je na konferenciji za medije vranjskog SNS-a ranije tog dana načinjen "još jedan presedan svetskih razmera gde je vladajuća stranka javno na konferenciji za medije najavila formiranje posebnog pravnog tima koji će se baviti isključivo tužbama protiv jednog nezavisnog lokalnog portala čijim izveštavanjem nisu zadovoljni".

- Naravno da svi koji se bavimo opozicionim radom znamo, osetivši na svojoj koži, na šta su sve spremni iz vladajuće Srpske napredne stranke.

Ali, nikad do sada to nije bilo na ovaj način javno objavljeno kao deo strategije pred nastupajuće izbore.

Dok se sa jedne strane vode nekakvi lažni dijalozi između vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika EU, uz silna obećanja o otvaranju medija, sa druge strane se na lokalu nezavisnim novinarima otvoreno preti zatvorskim kaznama, uz javno obraćanje tužilaštvu da slobodno radi svoj posao i ne strahuje od dotičnog medija, što se apsolutno može smatrati ne samo pritiskom na nezavisne medije već i otvorenim pritiskom na tužilaštvo - navode vranjski dverjani.

Iz ovog pokreta poručuju da su "šokirani ovakvim dešavanjima".

- I pored toga što nije navedeno o kom je portalu konkretno reč može se pretpostaviti koji je novinar sa kog portala najveći trn u oku lokalnim naprednjacima.

Stoga osećamo obavezu da ovom prilikom pružimo podršku njihovoj redakciji i apelujemo na nadležne republičke organe da ispitaju da li je na navedenoj konferenciji omladine SNS-a bilo elemenata pretnji i zastrašivanja medija i tužilaštva.

Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da trenutno ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legitimnih izbora, kako republičkih, tako i lokalnih - navode iz GrO Dveri.

Član GrO SNS Vranje Milan Ilić ranije u četvrtak izjavio je da naprednjaci "planiraju formiranje pravnog tima koji će na sve uvrede, klevete i laži jednog medija odgovoriti krivičnim prijavama po Krivičnom zakoniku po kome se predviđa kazna zatvora do tri godine".

- Protiv nekih urednika i novinara su već u pripremi tužbe i ovom prilikom želim da pozovem tužilaštvo da samo radi po zakonu - rekao je Ilić na konferenciji za medije u sedištu stranke.

Najnovije vesti