Dugo putovanje u rat u okviru Dana domaćeg filma u Vranju

Film "Dugo putovanje u rat", autora Miloša Škundrića, biće prikazan u sredu 30. januara od 19 časova u Biblioteci Bora Stanković u Vranju.

U najavi ove večeri kaže se da će film biti prikazan u organizaciji udruženja DOK Srbija i Filmskog centra Srbije, a u okviru programa "Dan domaćeg filma" koji podrazumeva besplatnu filmsku projekciju i razgovor sa rediteljem filma.

"Dugo putovanje u rat" je dugometražni dokumentarni film u kome najeminentniji svetski istoričari govore o tome kako i zašto je došlo do dotad najveće katastrofe čovečanstva - Prvog svetskog rata.

Ovaj dokumentarni triler, preko dvorova i kabineta predsednika vlada, vodi gledaoca kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći i male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope.

Film je prikazan u okviru nekoliko festivala: 65. Martovski festival (Beograd), Zlatni vitez (Rusija), Prvi kadar (Republika Srpska), a održane su i specijalne projekcije filma u Australiji, Francuskoj, Islandu, Japanu, Norveškoj, Finskoj i Grčkoj.

Filmski centar Srbije u saradnji sa DOK Srbija nastavlja sa realizacijom projekta Dan domaćeg filma, s ciljem promocije domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni.

Osim u Vranju "Dan domaćeg filma" održaće se u još sedam gradova Srbije: Nišu ("Enkel" Aleksandra Reljića), Leskovcu ("Pejzaži rata, pejzaži mira" Arona Sekelja i "Siguran posao" Igora M. Toholja), Novom Sadu ("Najvažniji dečko na svetu" Tee Lukač), Novom Pazaru ("Wongar" Andrijane Stojković), Čačku ("Tako mi na istoku" Katarine Mutić i "Dnevnik jednog kamiondžije" Miloša Ljubomirovića), Vrnjačkoj Banji ("Gora" Stefana Maleševića) i Zrenjaninu ("Okupirani bioskop" Senke Domanović).

Najnovije vesti