Dualno obrazovanje u Hemijsko-tehnološkoj

U srednjim školama u Vranju i Vladičinom Hanu od naredne školske godine obrazovaće se operateri za izradu nameštaja, javlja RTS.

To zanimanje predstavljeno je u Hemijsko-tehnološkoj školi u Vranju.

Nekada usmereno, danas dualno obrazovanje.

U gradu poznatom po proizvodnji nameštaja, na evidenciji službe za zapošljavanje nema nezaposlenih sa tom stručnom spremom.

Zbog toga je obrazovanje za ta zanimanja potrebno, a učenici tokom školovanja uče i primenjuju znanje u školi i u preduzeću.

- Učenici imaju prilike da sami sebi obezbede pristojnu egzistenciju jer već u prvoj godini oni imaju mogućnost da zarade, primaju pristojnu nadoknadu od 5.200 dinara - izjavio je Nebojša Stanković, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Vranju.

Za rad u proizvodnji nameštaja u Vranju školovaće se tridesetoro učenika.

Hemijsko-tehnološka škola sarađuje sa nekoliko kompanija u gradu.

- Simpo će za par godina biti jedna osvežena firma, osvežena u pogledu savremene tehnologije.

Mi planiramo rekonstrukciju svih fabrika, tako da će ovi mladi ljudi koji se budu odlučili da dođu, oni će doći u hale koje će biti sasvim drugačije za par godina - kazao je Ivan Ilić, izvršni direktor proizvodnje Simpa.

I u Vladičinom Hanu postoji interesovanje za šumarstvo i obrada drveta.

U prvom i drugom razredu učenici Tehničke škole učiće o izradi nameštaja, u trećem se opredeljuju za stolara, tapetara ili lakirera.

- To je pre svega na zahtev preduzetnika iz Vladičinog Hana.

Osetila se potreba za obrazovnim profilom u tom području, pošto imamo nekoliko preduzeća koja se bave preradom drveta - rekao je Slađan Đorđević, direktor Tehničke škole u Vladičinom Hanu.

- Privredna komora je donela odluku da licencira instruktore koji će biti tu prisutni na praktičnoj nastavi, na mašinama.

Jednostavno će usmeravati tu decu, te učenike kako da bude bezbedno - objasnio je Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Od 1. septembra ove godine primenjivaće se Zakon o dualnom obrazovanju, kompanije učenicima plaćaju troškove prevoza, toplog obroka, i vode računa o zaštiti na radu.

Najnovije vesti