Do leta još jedan granični prelaz ka Makedoniji

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi najavio je za Betu da će još jedan granični prelaz prema Makedoniji u toj opštini biti otvoren "u narednim mesecima, najkasnije u julu".

U intervjuu za internet stranicu presheva.com, Arifi je rekao da će granični prelaz "Miratovac - Lojane" prema Makedoniji "biti otvoren pre letnje sezone godišnjih odmora", kao i da će "izgradnju infrastrukture na graničnom prelazu finansirati Evropska unija".

On je naveo da će "otvaranje novog graničnog prelaza biti moguće zahvaljujući sinhronizovanim naporima ambasada SAD i Norveške sa ministarstvima inostranih poslova Srbije i Makedonije".

Albanci iz Preševa godinama unazad traže otvaranje još jednog graničnog prelaza prema Makedoniji, navodeći kao razlog da su mnogima imanja i rodbina, nakon uspostavljanja novih državnih granica između Srbije i Makedonije, ostali sa suprotne strane granice.

Da bi oni došli do istih potrebno je preći desetine kilometara zaobilaznog puta preko, do sada jedinog graničnog prelaza, Preševo – Tabanovce.

Za prelaz iz Srbije u Makedoniju, osim pomenutog, koristi se i prelaz Prohor Pčinjski - Pelince.

Na Kosovu i Metohiji postoje dva prelaza ka Makedoniji i to Đeneral Janković – Dolno Blace i Globočnica – Jažince.

Najnovije vesti