Divlji konji opet trče prostranstvima Vlasine FOTO

Vranje - Poslednjih godina sve ređe se viđaju divlji konji na Vlasinskoj visoravni, koja je decenijama unazad njihovo prirodno stanište.

Neki su čak poslednjih godina govorili da su iščezli, uginuli, da ih više nema, ali ove fotografije zabeležene u okolini Vlasinskog jezera, tačnije na putu od jezera prema Bosilegradu to demantuju.

Vlasinski kraj je na jugositoku Srbije, a visoravan kojom su se do pre desetak godina kretala i krda od više desetina konja, neki kažu i do sto, prostire se između planinskih venaca Čemernika, Plane i Koluničkog Rida.

U proleće i leto tamo buja život - prekrasni su biljni i životinjski svet, mnogo je sakupljača pečuraka, berača borovnica, divljih jagoda, malina i kupina.

Neretko se možete susresti oči u oči sa srnom, divljom svinjom ili vukom.

Tamo živi i mnogo vrsta različitih ptica.

U takvom staništu godinama opstaju divlji konji, koji predstavljaju zaštitini znak ovog kraja.

Nažalost, zaštitari prirode, ljubitelji životinja i ekološki ktivisti poslednjih godina pričaju da su konji prepušteni sami sebi jer im je teško da prežive u zimskom periodu, izloženi hladnoći, predatorima i zlonamernim ljudima.

Ipak, kao što to potvrđuju naše fotografije, oni ipak opstaju.

Od proleća do kasne jeseni se goste na širokim prostranstvima listopadnih šuma, livada i pašnjaka.

O njima su godinama unazad zimi brinuli i brinu članovi Lovačkog udruženja Vrla u Surdulici, koji su imali organizovane akcije u zimskim mesecima kako bi pomogli ovim predivnim životinjama da se prehrane, ali ne samo njima već i drugim divljim životinjama poput zečeva, lisica, divljih svinja i sl.

Lokalci tvrde da ovim konjima i njihovom opstanku zimi pomažu i meštani sela Božica.

Svi se sećaju 2012. kada u akciji lovaca od zime i čopora vukova spašeno oko 120 konja i smešteno na Simpovu farmu na Vlasini.

Mnogi divlji konji nestali su proteklih godina jer nisu mogli da prežive hladne zime, ali i zbog konjokradica. koji su ih u godinama unazad tovarili na kamione i odvozili u klanice.

Ipak, ima onih koji su, na sreću, sve preživeli.

Oni i dalje Vlasinskoj visoravni daju šmek i lepotu u kakvoj se samo ovde može uživati...

Komentari

Wild horses.... zavidim im.... ako stanu umiru... neka trče neprestano, osvajaju nova prostranstva....

Ja sam rodom sa Vlasine, po rodjenju bio sam otisao sa roditeljima u Novi Sad , Novi Becej i Beograd, da bih se vracao Vlasini svake godine pogotovo u prolece i leti kad je bogata flora i fauna. Odusevljen sam konjima, koji dugo obitavaju na Vlasini, i ja sam ih 1 ugledao ali nisam ih fotografisao istinski daju smek tom kraju.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...