Deveti P(h)antomfest u četvrtak, ali samo onlajn

Deveti Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest, čiji je domaćin Vranje, održaće se u četvrtak 30. decembra godine od 19 časova do ponoći, ali će moći da se prati samo onlajn zbog epidemiološke situacije.

"I pored velikih napora organizatora da festival bude održan uživo, stalna promena u epidemiološkoj situaciji i merama u borbi protiv pandemije tokom godine koje su se razlikovale od države do države učinile su da gostovanje inostranih izvođača bude praktično nemoguće, bez čega bi održavanje festivala uživo izgubilo smisao.

Zbog toga se festival održava onlajn, sa željom da i u ovim teškim vremenima umetnost i pantomima osvetle i ulepšaju živote ljudi i da se održi kontinuitet u produkciji predstava", saopštili su organizatori festivala.

U četvrtak u 19 časova linkovi za gledanje četiri predstave biće postavljene na zvaničnom sajtu festivala i na Fejsbuk stranici, saopšteno je.

Zainteresovani posetioci će moći da u periodu od 19 časova do ponoći odgledaju predstave po svom izboru.

Između ostalih, biće premijerno prikazana i predstava pantomime Etide u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u ovogodišnjoj produkciji Festivala.

U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje i njihovi gosti Đorđe Stanković, Dunja Stevanović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković i Miodrag Demirović.

"Festival i ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu", saopštavaju iz organizacije festivala.

Pored ove predstave posetioci će moći da pogledaju klasičnu pantomimsku predstavu Pierrot Aleksandra Saše Ilieva, poznatog bugarskog panomimičara i Ginisovog rekordera u najdužem izvođenju pantomime od 25 sati.

Na programu će biti i komični mjuzikl Kiss dua Alice in Wonderband koji čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, komediju o igri, flertu, začikavanju, nadmetanju i, povrh svega, ljubavi između muškarca i žene.

Komične scene isprepletane zanimljivim i novim aranžmanima poznatih pesama, tradicionalnih balkanskih pesama kao i autorskih numera samih izvođača izvedene su najjednostavnijim sredstvima – samo sopstvenim telom i glasom.

Zanosno slavlje tonova, ritma, plesa, glume, akrobatike u savršenoj harmoniji.

Na kraju, na online izdanju devetog P(h)antomfesta biće moguće da se odgleda i predstava Kabare apsurda u produkciji Stranizza teatra iz Skoplja u režiji Marka Nektana, poznatog srpskog buto umetnika.

Na ovaj način posetioci će moći da se upoznaju sa buto teatrom, oblikom japanskog teatra pokreta koji obuhvata raznovrstan spektar aktivnosti, tehnika i motivacija za ples, performans ili pokret.

Nastao je 1959. godine saradnjom dva ključna osnivača Tatsumi Hijikata i Kazuo Ohnoa.

Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest

Festival je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Najnovije vesti