Devet medalja na Kupu Župe za vranjske džudiste

Mladi takmičari Džudo kluba Vranje osvojili su devet medalja na Međunarodnom kupu Župe koji je održan u Aleksandrovcu.

U konkurenciji starijih poletaraca (do 46 kg) zlatna medalja pripala je Nikoli Ivanoviću.

Njegova sestra Iva Ivanović domogla se finala, ali je u meču neizvesnom do samog kraja izgubila od Andrijane Marinković iz Brusa i osvojila srebrno odličije.

Kod starijih pionira zlatna odličja pripala su Petru Stojanoviću "u kategoriji do 46 kg" i Vukašinu Stojanoviću (kategorija do 66 kg).

Srebrni su bili Viktor Vasić (do 46 kg), Mateja Milković (preko 73 kg) i Nađa Nikolić (do 52 kg).

Kod mlađih pionirki (do 48 kilograma) zlato je osvojila Minja Stanojković, a bronzu kod mlađih pionira (do 34 kg) Vukan Stanojković.

Trener Dalibor Mladenović kaže za Vranje News da je dan, kada je reč o vranjskim džudistima, otvorio Nikola Ivanović, trenutno najbolje rangirani takmičar u svojoj uzrasnoj kategoriji u državi.

"Svoj kvalitet potvrdio je pobedama od početka do kraja, osvojivši zlatnu medalju treći put zaredom.

Minja Stanojković sa tri dobijena meča, od toga dva meča završila u parteru, pokazala je izuzetan talenat i uvežbanost, kao i veliku požrtvovanost.

To čini ne samo na takmičenjima, već i na treninzima.

Vukan Stanojković sa dve pobede nije uspeo da se domogne finala, pa je nakon izgubljenog polufinalnog meča, u kome je potvrđeno da je oštećen od sudije (i čije smo izvinjenje dobili, pa ljudski oprostili), uspeo da se domogne bronze i dokazao da ga načinjena sudijska nepravda nije poremetila", navodi Mladenović.

Nađa Nikolić, dodaje, dokopala se finala i "radila je" meč sa vršnjakinjom koja je osvajačica državne medalje.

"Bio je to meč za pamćenje u kome Nikolićeva, i pored prednosti koju je imala do poslednjih sekundi meča, nije uspela da se domogne zlatnog odličja.

Napredovanje ove naše takmičarke je evidentno, a njeni rezultati su sve bolji i bolji", kaže Mladenović.

Mateja Milković je do finala došao kroz pobede takmičara iz niškog UDZK "Kinezis".

"A, u finalu je bio bačen za "ipon", što je u ovom sportu kraj meča, ali je osvojio srebro.

Vukašin Stojanović, dečak koji je pre par godina počeo da trenira džudo u sklopu programa "Džudo u školama", veoma je napredovao.

Izuzetnu fizičku spremu ukomponovao je sa naučenim veštinama i upotrebio ih u dve borbe koje su prethodile finalu.

Finalnu borbu je dobio bez previše opterećenja, nakon dva munuta, kada je sjajnim bacanjem osvojio turnir", navodi Mladenović koji sa trenerom Milanom Markovićem vodi ove mlade džudiste.

Petar Stojanović i Viktor Vasić, oba vranjski takmičari, kako kaže Marković "još jednom su pokazali fokus po svim elementima".

"Može se reći da su na ovom nivou "nedodirljivi" po kvalitetu.

Sa po tri pobede opet su se sreli u finalu, kao i prošle nedelje u Boru.

Petar je opet predstavio bolji način islaska iz problema, što su sudije uočile i dodelile mu zlatnu medalju.

Ova dvojica takmičara si na istom fizičko-tehničko-taktičkom nivou, poznaju se odlično i jedan drugom su sparing partneri.

Razlika između pobede i izgubljene borbe je deo trenutnog raspoloženja.

Njihov međusobni meč je aplauzom ispratila cela hala.

Svima nama su Viktorove suze pokazale koliki su oni prijatelji van strunjača, ali ljuti protivnici na tatamiju.

Našim mladim džudistima i meni kao treneru ovaj meč je pokrenuo izliv pozitivnih emocija, pa čak i koju suzu radosnicu", navodi Mladenović za Vranje News.

Nanizane uspehe vranjskog kluba, dodaje Mladenović, prati dobra organizacija iz uprave, kao i velika podrška Grada Vranja, Džudo kluba Partizan i Beograda (porodice Stojanović), porodice Ristić, podrška svih roditelja, pomoćnih trenera Nebojše Jovića, Jasmine Đorđević, Vukašina Arsića i svih članova kluba.

"Bez njih ne bismo uspeli od održimo ovu tradiciju koja traje od 1968. godine", zaključuje Mladenović.

Kako navodi predsednik Džudo kluba Vranje Darko Đorđević, uspesima doprinose kvalitetna reorganizacija uprave pre oko godinu dana, pronalaženje stalnog prostora za treninge, prostora koji ima sve uslove za smanjenja mogućnosti povreda mladih takmičara.

"To nas je dovelo u situaciju da stariji dečaci i devojčice do 14 godina od dvadeset ekipa na Kupu Župe budu u samom vrhu tj. na drugom mestu, odmah iza najtrofejnijeg Univerzitetskog Džudo kluba Kineziz iz Niša", ponosno naglašava predsednik kluba Đorđević.

Najnovije vesti