Devedeset osam pacijenata u COVID bolnicama u Vranju

Devedeset osam pacijenata trenutno je smešteno u dve COVID bolnice u Vranju, a 56 njih je pozitivno na koronu, izjavio je u četvrtak zamenik generalnog direktora niškog Kliničkog centra doc. dr Vladan Ćosić.

U COVID bolnici u Surdulici su još 32 pacijenta od čega 24 pozitivna.

- Pet pacijenata je u Nišu na mehaničkoj ventilaciji na respiratorima i oni su u izuzetno teškom stanju - rekao je Ćosić, ne navodeći iz kojih su gradova sa juga te osobe.

Tim rukovodilaca KC Niš saopštio je da će ubuduće svakog dana u podne biti držane konferencije za medije na kojima će se saopštavati statistički podaci i informacije o obolelima od virusa COVID-19 ne samo za Niš, već i za Vranje i druge gradove i opštine na jugu Srbije.

Iz Zdravstvenog centra u Vranju, pak, u četvrtak stižu informacije da ima dosta pacijenata sa povišenom temperaturom, srednje teškom kliničkom slikom i sa bronho pneumonijama.

U COVID ambulanti u ATD-u u sredu je bilo 218 pregleda (167 prvih) i 138 laboratorijskih dijagnostika.

U izjavi za lokalnu TV Vranjska plus direktorka Doma zdravlja u Vranju Jadranka Ajanović izjavila je da se ATD-u javljaju "isključivo pacijenti koji imaju povišenu temperaturu, gubitak osećaja ukusa i mirisa i pacijenti koji su malaksali", dok oni koji nemaju nikakve simptome treba da ostanu kod kuće.

Vlada Srbije propisala je u sredu posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 u Vranju i drugim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

Istog dana epidemiolog Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje Vranje izjavio je za Insajder da je situacija u gradu nepovoljna i da "poprima zabrinjavajući karakter".

Od 19. juna, kazao je, na teritoriji grada Vranja obolelo je 170 građana.

Dominiraju upale pluća sa srednje teškom kliničkom slikom.

Sa 125 osoba u samoizolaciji Vranje zauzima deseto mesto u Srbiji.

NOVOZARAŽENIH 359, PREMINULIH PET

U poslednja 24 sata u Srbiji je koronavirusom novozaraženo 359 osoba. Preminulo je šest, a na respiratorima se nalazi 81 pacijent. Najviše zaraženih je u Beogradu. Direktor Infektivne klinike u glavnom gradu Goran Stevanović izjavio je da je "situacija veoma ozbiljna". Veliki broj bolesnika je sa "ozbiljnom kliničkom slikom" i sve je više pacijenata koji "zahtevaju različite oblike ventilacije". Zato je neophodna primena svih mera zaštite, "nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje socijalne distance, održavanje higijene ruku i izbegavanje okupljanja", rekao je Stevanović.

Komentari

Dajte molimo vas, neka neko zaustavi bacanje maski i rukavica pored ATD dispanzera, pretvorice se sve u zaraznu oblast. Kako ko zavrsi pregled, baci rukavice i masku na ulici. Resite taj problem

Najnovije vesti