Dekada SNS: Samo mi garantujemo moderno i uređeno Vranje (VIDEO)

Stranka sa preko 700.000 članova, sa tako jakom infrastrukturom, stranka sa rezultatima koji su ovu zemlju učinili mnogo lepšim mestom za život, mislim da je Srpska napredna stranka nešto što se Srbiji nije desilo u poslednjih trideset godina - rekao je na proslavi u Vranju povodom desetogodišnjice SNS-a predsednik Gradskog odbora Slaviša Bulatović.

- Znate da je naš predsednik Aleksandar Vučić preuzeo odgovornost za sve ono što se dešava u državi u trenutku kada je Srbija bila pred bankrotstvom, kada je ugašeno preko 400.000 radnih mesta, kada su nam u katastrofalnom stanju bili putevi, mostovi, škole, bolnice...

Danas je slika potpuno drugačija.

Imamo smanjenu stopu nezaposlenosti sa skoro 30 na 12 odsto, to su činjenice koje niko ne može da ospori.

Postoje danas u Srbiji političari koji te činjenice ne žele da prihvate iz ličnih razloga, zato što im više nikada nećemo dati pravo da upravljaju i da se pitaju o bitnim stvarima u ovoj državi - rekao je Bulatović.

On je naglasio da SNS i u Vranju, iako je kratko na vlasti, ima dovoljno razloga da bude zadovoljan onim što je uradio.

- Imamo isto toliko razloga da budemo i oprezni, jer znamo koliko nas još posla očekuje.

Imam jednu molbu za se članove SNS-a u Vranju, a to je da moramo da čuvamo Gradski odbor, jer samo je jak gradski odbor garancija da će Vranje biti moderan i uređen grad.

Mislim da smo na dobrom putu, mnogo smo uložili da odbor bude tu gde jeste, ali će nam trebati još mnogo rada, truda i odricanja da taj nivo održimo i unapredimo - kazao je Bulatović.

Potpredsednik stranke u lokalu Momir Stojilković, jedan od najstarijih članova naprednjaka na lokalu, podsetio je na period 2008-2012. kada je SNS bio u opoziciji.

- Vodili smo tada tešku borbu da se sruši vlast koja nije zasluživala poverenje građana, vlast koja je razorila zemlju, koja nije brinula o građanima Srbije.

Godine 2012. pobedili smo na izborima i preuzeli odgovornost za vođenje države.

Od tada je Srbija krenula napred punom snagom.

Za šest godina u vlasti naša dela govore sve.

Pozivam sve članove da i dalje budemo na istom putu, da budemo jedinstveni, jaki i složni kao i do sada - kazao je Stojilković.

Na svečanosti je prikazan kratki promotivni film o istorijatu Srpske napredne stranke.

Srpska napredna stranka (SNS) obeležiće deset godina od osnivanja u nedelju, 21. oktobra u Kraljevu.

Tog dana obeležavanje godišnjice biće održano u novoj sportskoj hali u Kraljevu u 18 časova, saopštila je SNS.

Skupu će prisustvovati i vranjski naprednjaci.

ISTORIJAT SNS

Godina osnivanja:2008.

Period u vlasti: Rezultati izbora (od 2000)

2008. Stranka je osnovana tek u septembru te godine i nije učestvovala na izborima

2012. Koalicija stranaka okupljena oko SNS osvojila je 24,04 odsto glasova (73 poslanika), od toga SNS imala 52 poslanika.

2014. Koalicija "Aleksandar Vučić - budućnost u koju verujemo" osvojila je 48,35 odsto glasova (158 poslaničkih mesta), a SNS su pripala 134 poslanička mesta.

Srpska napredna stranka nastala je u septembru 2008. godine prvo kao poslanički klub “Napred Srbijo” u Skupštini Srbije sa 17 bivših poslanika Srpske radikalne stranke. Dotadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić je 5. septembra 2008. podneo ostavku na tu i funkciju šefa poslaničke grupe, nakon njegovog sukoba sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem. Nikolić je izjavio da će radikali u Skupštini Srbije podržati usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, što je naišlo na otpor Šešelja i većine poslanika SRS. Nikoliću se u Skupštini Srbije pridružio 21 poslanik SRS i formiran je klub “Napred Srbijo”. Novoj stranci uskoro je pristupio i generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić. Osnivačka skupština stranke održana je 21. oktobra 2008. Na skupštini je Nikolić izabran za predsednika, a Aleksandar Vučić za zamenika predsednika. Srpska napredna stranka se u narednom periodu pozicionirala kao jedna od najjačih političkih opcija u zemlji, a snagu je potvrdila na vanrednim lokalnim izborima održanim u nekoliko gradova i opština u Srbiji. SNS je u novembru 2010. potpisala sporazum o saradnji sa Novom Srbijom i Pokretom socijalista. Te stranke su održale velike mitinge u februaru i aprilu 2011. godine u Beogradu. Na poslednjem, Tomislav Nikolić je objavio da će prestati da uzima vodu i hranu sve dok predsednik Srbije ne raspiše izbore. Njegov zahtev nije prihvaćen, a Nikolić je protest prekinuo nakon osam dana. U maju 2012. godine održani su prevremeni parlamentarni i predsednički izbori. Koalicija stranaka okupljena oko SNS osvojila je 24,04 odsto glasova (73 poslanika) na parlamentarnim izborima, a na predsedničkim izborima Tomislav Nikolić pobedio je Borisa Tadića i postao novi predsednik Srbije. Novu Vladu Srbije u julu 2012. formirali su SNS, SPS i URS. Nikolić je 24. maja 2012. podneo ostavku na mesto predsednika SNS i iščlanio se iz stranke. Posle ostavke Tomislava Nikolića za v.d. predsednika postavljen je Aleksandar Vučić, koji je zavnično za predsednika stranke izabran na Vanrednoj izbornoj skupštini održanoj 29. septembra 2012. godine. Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. koalicija okupljena oko SNS osvojila je ubedljivu većinu od 48,35 odsto glasova (158 poslaničkih mesta), a Aleksandar Vučić postao je predsednik Vlade Srbije. Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. izborna lista Aleksandar Vučić — Srbija pobeđuje osvaja 131 mandat (sve ostale izborne liste 119), a na redovnim vojvođanskim pokrajinskim izborima dobija većinu sa 63 mandata (sve ostale izborne liste 57). Odlukom Predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić je izabran za kandidata ove stranke na predsedničkim izborima, koji su održani 2. aprila 2017. Njegovu kandidaturu su podržale i sve stranke vladajuće koalicije (SPS, PS, SDPS, PSS, SPO, Samostalni DSS, PUPS, JS i SVM). Na ovim izborima, Vučić je pobedio u prvom krugu, osvojivši 55,08 odsto glasova.

(Izvori: Istinomer i Wikipedia)

Najnovije vesti