Deca u magli Srđana Tomića: Priča o žrtvama kojima se niko nije odužio

Roman Deca u magli, nova knjiga Vranjanca Srđana Tomića, otkriva istinitu priču o odbrani Vranja 1915. godine. O događaju kada su golobradi dečaci, ranjenici i starci branili Vranje od moćnog Prvog pešadijskog bugarskog puka. O događaju je u oktobru 1936. godine pisala "Politika", a Tomić, kroz snažnu narativnu konstrukciju ovog romana, podseća na decu koja su herojskim podvigom, iako na kraju poraženi od po brojnosti mnogo moćnijih Bugara, ušla u istoriju.

"Deca u magli", najnoviji roman lekara i publiciste Srđana Tomića iz Vranja, promovisan je u sklopu svečanosti povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada od Turaka.

Zbog epidemioloških mera, čitalačka publika mogla je da je prati, nažalost, samo onlajn i preko lokalnih televizija.Podsećanja radi, Tomić je pre Dečaka u magli u prošlosti objavio romane Buđenje usnulog i Milosrdni anđeo, koji su doživeli zapažen uspeh kod čitalačke publike. Ovaj najnoviji otkriva istinitu priču o odbrani Vranja 1915. godine.

Mada su Srbi i Bugari neposredno pre ovog događaja potpisali sporazum o uzajamnom nenapadanju, bugarska vojska ne samo da sprečava dolazak francuskih pomagača sa Solunskog fronta, već dolazi da zauzme Vranje. Zašto su se Bugari predomislili? Promenu njihove odluke "kupili" su Austrougari.

U Vranju su samo golobradi dečaci, ranjenici ili starci koji brane grad - o tome piše Tomić. Svi ostali su daleko odatle, sa srpskom vojskom.

Moćno naoružani Prvi pešadijski bugarski puk napada Vranje, ali ostaju zatečeni otporom. Noć je i magla.

Bugari pretpostavljaju da je Vranjancima pristigla vojna pomoć i razmišljaju o njihovoj mogućoj brojnosti.

- O tom događaju se nije pričalo toliko čak ni u vreme Kraljevine SHS, teško se dolazilo do tih materijala, bile su potrebne godine "kopanja" po raznim pisanim materijalima da bi se nešto više saznalo.

Za mene su glavni pokretač bile žrtve, jer se niko, čak ni nakon završetka Prvog svetskog rata, nije dostojno odužio tim palim mladićim i starcima, onima koji su stavili glavu na panj za našu slobodu.

Ta situacija šalje jednu poruku i otvara pitanje - zašto se žrtvovati kada naša okolina i bližnji tu žrtvu ne priznaju?Imali smo posle toga 1941. godinu gde je sila poput srpske vojske pala za deset dana.

Zato država mora da povede računa o ljudima koji se žrtvuju za nju - rekao je Tomić na promociji.

Žikica Dimitrijević, urednik izdanja i predstavnik izdavača - Udruženja književnika Vranja (UKV) - rekao je da najnoviji Tomićev roman može posmatrati iz dve dimenzije - književne i istorijske.

- Tomić je kroz ovo delo pokušao da vaskrsne ovaj veliki događaj u istoriji Vranja, podvig nezabeležen u analima ratovanja na ovim prostorima gde su golobradi dečaci i momci držali neprijatelja 48 sati ne dozvoljavajući mu da osvoje Vranje.

Viteški je autorov stav jer se u naraciji romana nije svrstao ni na čiju stranu, nije vređao ni okupatore koji su došli ovde pod izgovorom da žele "da oslobode" Vranje i napravili potom velika zlodela.

- Kroz metafore, alegorije, kroz slike i kritiku, kroz blagu ironiju Tomić kritikuje i demokratiju, i monarhiju, i republiku, Rimokatoličku crkvu, ne vređajući nikoga, a tekst romana je takav da lako može da se dramatizuje za pozorište ili o njemu napravi film - rekao je Dimitrijević.

VLAJIĆ: ROMAN U CELINI ISTINIT

Književnica Gordana Vlajić navela je u recenziji za ovaj roman da je on po svim svojim odlikama moderan, te da se u njemu "skladno, zanatski i misaono prepliću epsko pripovedanje i delikatna piščeva osećajnost različitih tananosti".

- Veština pripovedača ogleda se ovde, pre svega, u njegovom umeću da čitaoce zamađija "voajerističkim" pristupom likovima. I mada je "gvirenje u tuđe dvorište" ili "kroz ključaonicu" vremenom izgubilo predznak biheviorističke devijacije - još uvek je zavodljivo. Pa kada autor ovog romana zaviruje u džepove svojih junaka, u njihove šupe, iza taraba, u nedra njihovih žena, u srca ratnika, u misli i primisli - on okuplja svoje čitaoce i zadržava ih u netremičnom dočitavanju ove knjige, gradeći čvrstu i sugestivnu konstrukciju romana koji je istovremeno ratni, istorijski i esejistički. On objedinjuje naučno-filozofski pristup, preciznu psihološku analizu i raskošan književni prepletaj u iskrenom nastojanju da ispriča istinitu priču istinitim jezikom likova koji, iako mrtvi, i te kako žive iz jednog-jedinog razloga: da bi prepoznali laž. I upravo tu se nalazi izvorište ovog romana za koji još na početku kažem da je u celini istinit. Prođite kroz istoriju književnosti i nećete naići na trajna dela čiji autori nisu, stvarajući ih, izrazili svoje lične stavove - napisala je Vlajićeva u recenziji.

PROFIL

Dr Srđan Tomić rođen 1961. godine u Vranju. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradum, a Medicinski fakultet, specijalizaciju iz dermatovenerologije i postdiplomske studije pohađao u Nišu. Objavio je romana - Buđenje usnulog, Milosrdni anđeo i Deca u magli, kao i nekoliko stručnih knjiga, samostalno ili kao deo grupe autora sa profesorima Medicinskog fakulteta u Nišu. Ima međunarodne diplome iz kineske narodne medicine i biljoberstva. Bio je tokom profesionalne karijere upravnik Doma zdravlja u Bujanovcu i Doma zdravlja u Vranju. Eksterni je ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova. Jedan je od osnivača Prijemno Trijažnog Odeljenja ZC Vranje, Centra za prevenciju DZ Vranje, Savetovališta za mlade i Društva za borbu protiv raka. Osnivač je i šef orkestra "Veseli doktori", koji je svojom autorskom muzikom uspešno nastupao i pobeđivao na više republičkih i međunarodnih muzičkih festivala. Orkestar je uspešno nastupao u "Kolarcu" i "Velikom narodnom pozorištu" u Beogradu. Komponovao je muziku za filmove i pozorišne predstave. Amaterski se bavi slikarstvom. Slike su mu izlagane u galeriji Akademije Nauka i Umetnosti Novi Sad. Oženjen je, otac dve ćerke koje su talentovanije od njega na svim poljima nauke i umetnosti.

Knjiga je iz štampe izašla u izdanju Udruženja književnika Vranja (UKV), u okviru edicije "Oblik" čiji je urednik Žikica Dimitrijević.

Iz UKV su izrazili uverenje da će uskoro, kada se steknu uslovi nakon prolaska pandemije, udruženje moći da organizuje književno veče i promociju ovog romana uz učešće publike.

Na izdavanju ove knjige bili su angažovani i lektor Ana Mitić Stošić, na korekturi i dijalektu radio je Goran M. Antić, a na slogu i prelomu Milorad Milosavljević.

Knjiga je u prvom tiražu štampana u 300 primeraka.

Objavljena je uz finansijsku podršku Grada Vranja.

Najnovije vesti