Trideset pet godina stvaralaštva Srđana Tomića: Ja sam posthumni pisac FOTO/VIDEO

Kada se Srđan Tomić kandidovao za gradonačelnika Vranja, rekao sam mu: "Ti si isuviše dobar čovek da bi bio gradonačelnik; nisi pokvaren, nisi lukav, prevrtljiv, nisi prodan..."

I tako je i bilo, nije ni postao gradonačelnik - rekao je bibliotekar i dugogodišnji Tomićev prijatelj Goran Arsić govoreći na "druženju" povodom 35 godina stvaralaštva lekara specijaliste, pisca, muzičara, jednom rečju multimedijalca Srđana Tomića.

Arsić je za Tomića kazao da je "videlac ovdašnji".

- Srđan za sebe ne smatra ni da je prorok, ni proročki sin, kako kaže Biblija, nego da vidi, jasno vidi stvari i vrlo često sa lakoćom čak i datume kaže za neke događaje koji će se tek odigrati i tako i bude.

Ako pogledate njegove knjige, mnogo toga se već desilo, a još i više stvari će se verovatno tek desiti - rekao je Arsić.

Tomić ili "doktor Krle", nadimak po kome ga većina Vranjanaca zna, u centar pažnje stavio je svoj književni opus, predstavljajući se publici, kako sam kaže, kao "posthumni pisac".

Tomić je, obraćajući se u njemu svojstvenom, ironičnom tonu, nakon što je ispričao nekoliko anegdota iz svoje mladosti, kazao da je "nepravedno da čovek živi samo jedan vek", već da je potrebno najmanje 300 godina da bi ostvario sve svoje planove.

- Sto godina da vidimo gde smo došli, sto da proživimo i sto da se spremamo da "idemo" - rekao je Tomić.

Tomić je Vranjancima predstavio deo svog slikarskog, književnog i muzičkog opusa.

- Smatram da će moje knjige biti čitane tek za pedeset, šezdeset godina, jer se danas nalazimo u jednom sunovratu civilizacije.

Nekih smo stvari svesni, nekih nismo, mnoge stvari prebacujemo na naše vođe, ali je u svetu još i gore.

Pesme i muzičke kompozicije koje sam sa kolegom doktorom Sašom Joksićem komponovao i koje su pobeđivale na našim i međunarodnim festivalima, ovde su takođe ostale neprimećene.

Kao i mnoge moje slike koje su na izložbama krasile galerije Srpske akademije nauka, Kolarca i drugih prestižnih sala u državi - rekao je Tomić.

On je govorio o stvarima koje su se dogodile, nakon što ih je predvideo u svojim knjigama.

Tomićeva knjiga "Buđenje usnulog" bila je u užem izboru od pet knjiga za dodelu "Ninove nagrade".

- Kako se to desilo, ne znam, ali desilo se.

Tu je i moja knjiga "Šanac", kojom sam hteo da izazovem istoričare da kopaju po arhivama i prikažu originalne dokumente bitke za Vranje 1915. godine.

Knjiga govori o borbi dece, staraca i ranjenika za Vranje, njih preko 600, sa elitnim bugarskim konjičkim pukom koga su nekoliko dana držali iza šanca kod Zlatokopačkog bedema, dok Bugarima nije stiglo pojačanje nakon čega su morali da se predaju.

Umesto da u centru Vranja imamo spomenik njima kao "Ajfelova kula", mi im se ni na kakav način nismo odužili.

Tako spontan događaj ovog tipa se u svetu nikada nije desio - rekao je Tomić.

Govoreći o svojoj, lekarskoj struci, Tomić je kazao da lekari pacijente uglavnom "doživljavaju kao hemijska bića".

- A, čovek nije samo hemijsko, već i fizičko biće, električno biće jer naše ćelije komuniciraju elektricitetom, kao i psihičko, emotivno biće.

Sve se to mora zatvoriti u jedan krug da bi se problem čoveka koji pati rešio - naveo je Tomić, govoreći u nastavku i o svojim muzičkim sklonostima.

Dimitrijević: Krletova psihodermatologija

Profesor filozofije Srboljub Dimitrijević Kum rekao je da mu je žao što Srđan Tomić nije do kraja doveo svoju ideju psihodermatologije.

- Koliko se sećam, to je bio njegov magistarski rad. Veoma interesantan i produktivan. Radi se o čoveku koji ima toliko pobuda i želja za ostvarenjem da ga je nemoguće svrstati u određenu vrstu ljudi. Takvim ljudima je potrebno vreme; tako univerzalne ličnosti živele su u vreme renesanse, recimo Leonardo da Vinči, kao uzor univerzalnosti. Doktor Srđan ima te "terače" u sebi koji ga guraju u raznim pravcima i da u raznim domenima nauke, umetnosti dostiže vredne domete. Za razliku od Leonarda, ljudi poput Tomića nemaju sreću da žive u takvo vreme u kome vlada klima univerzalnosti - rekao je Dimitrijević.

PROFIL

Osnovnu i srednju školu završio je u Vranju. Medicinski fakultet, specijalizaciju i postiplomske studije učio u Nišu. Po završetku fakulteta, na nivou postdiplomskog usavršavanja u Beogradu, učio je kinesku narodnu medicinu i menadžment totalnog kvaliteta u zdravstvu. Samo je jednom ušao u politiku, kao nestranački kandidat za gradonačelnika po sistemu Brus Lija (sam protiv svih). Ostao je neprihvaćen od lokalnih glasača.

Najnovije vesti