Danica Bogojević na Književnoj koloniji: Zagrli sebe onakvog kakav zaista jesi FOTO/VIDEO

Naziv romana Zagrli Mesec je zapravo metafora - da zagrliš sebe onakvog kakav zaista jesi, da ponosno zasijaš pred svima i to je najvažnija poruka koju moramo preneti mlađim generacijama, ali i najvažnija poruka i za mnoge od nas, rekla je u Vranju književnica Danica Bogojević, gošća četvrte večeri sedme Književne kolonije u Vranju.

Danica Bogojević je u poslednje vreme stekla veliku popularnost među mlađom čitalačkom publikom, posebno od momenta kada se odlučila da piše za decu.

Sa Vranjankom Aleksandrom Jovanović i Leskovčaninom Stefanom Tićmijem Danica, inače Užičanka, predstavlja pravo osveženje u domaćoj dečjoj književnosti - ovo troje mladih pisaca, što je još zanimljivije provincijskih (ali samo po mestu prebivališta jer se sasvim sigurno ne može praviti razlika između prestoničke i provincijske dečje književnosti), osvojili su sve značajnije književne nagrade poslednjih godina pišući za decu.

Na festivalu Vezeni most u Tuzli nedavno je Danici uručena književna nagrada Mali Princ za najbolji dečji roman u regionu (Zagrli mesec).

Pre toga dobila je i nagradu Gordana Brajović za taj roman.

"Pisanje za decu je za mene veliki izazov.

Istovremeno težak i odgovoran posao, ne smete da prelazite ni granicu dobrog ukusa, ni granicu lepog vaspitanja i morate imati pouku.

Trenutno pišem fantastiku za decu, spremam trilogiju i tu ću možda imati više slobode, ali da se bavim ovako ozbiljnim temama i da priđem deci na pravi način toga sam se stvarno u početku plašila", rekla je Bogojević.

U njenom romanu Zagrli mesec odrastanje donosi mnoge dileme i strahove, a oni su u romanu prikazani iz mnogo uglova.

"Zagrli mesec je zaista moj pokušaj da podstaknem tinejdžere da drugačije razmišljaju.

Tema romana povezana je sa inkluzijom dece sa posebnim potrebama u obrazovni sistem.

Kad sam počela da istražujem i pomalo pričam sa svojim poznanicima koji rade u školstvu shvatila sam da nisu problem deca, već i profesori koji nisu bili spremni za to i imali su svoje strahove", kazala je spisateljica.

Zagrli mesec je zapravo priča o devojčici i njenim nastojanjima da štiti mlađeg brata koji se razlikuje od druge dece.

Istovremeno, glavna junakinja Luna je u novoj školi, u pubertetu i u velikim problemima.

Danica Bogojević nedavno je objavila svoj novi roman Izazov, uzbudljivu priču o virtuelnom herojstvu i stvarnoj hrabrosti.

Snažna i duhovita, gorkoslatka priča o prijateljstvu i izdajstvu, o odrastanju i prerastanju, o džungli u nama i oko nas.

I o imaginarnoj Fridi Kalo.

Ukratko, glavna junakinja Ema želi da otkrije svoje pravo lice, bežeći od roditelja i grupe učenika koji maltretiraju sve ostale u školi, bežeći od površnosti koju vidi među prijateljima i njihovog dokazivanja na društvenim mrežama.

Ipak, pred njom su mnogi izazovi i jedan kome neće moći da odoli.

"Verujem da će se svi nasmejati njihovim avanturama.

I shvatiti naravno šta je zaista bitno.

Bojim se da i mi odrasli često zalutamo", rekla je Danica.

Junakinja ovog romana Ema je poprilično neobična devojčica, kazala je Danica, koja voli fiziku i slikarstvo, dve na prvi pogled nespojive stvari.

"Ali, obožava Fridu Kalo i Frida se i pojavljuje u ovom romanu kao njena imaginarna prijateljica koja joj stalno daje neke savete, pa se čak malo i raspravljaju...

Ali, ona baš zbog toga što je drugi smatraju čudnom (čak se i oblači kao Frida Kalo, ima one kikice) deca je zadirkuju u školi", navela je Danica.

Ema će na kraju će naučiti da je potrebna velika hrabrost da odoliš svim izazovima i ostaneš veran sebi.

Književnica je ispričala da je počela da piše u četvrtom, petom razredu.

"Ja sam potrošila celo jedno leto između četvrtog i petog razreda da napišem roman, svi su bili u šoku.

Žao mi je, nisam ga sačuvala, volela bih da sada vidim kako je to izgledalo.

Volim da ispričam deci tu priču jer mi njima stalno govorimo da ne treba da odustaju, da budu uporni, a negde je normalno i da nekad odustanu.

Život je takav, cilj možete promeniti ukoliko postoji neki dobar razlog za to", rekla je književnica.

Danica je kazala da kroz svoje romane, pa i kroz novi koji priprema, pokušava da tinejdžerima pošalje poruku "koliko je samopouzdanje važno", ali i "da znaju da se niko od nas nije rodio sa ogromnim samopouzdanjem".

"Svi smo si nekada plašili i plašimo se i dan-danas.

To je najnormalnija stvar na svetu.

Ali, kada pričate sa drugarim, sa porodicom, to će vam pomoći da skupite hrabrost i pronađete pravi način da postanete to što biste želeli", rekla je Danica.

Književna kolonija 2021, u organizaciji Narodnog univerziteta u Vranju, biće nastavljena u utorak 7. decembra kada će od 11 časova, u Galeriji ovog univerziteta, biti održana interaktivna radionica za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole upravo sa Danicom Bogojević.

Potom će u sredu 8. decembra od 19 sati u svečanoj sali gimnazije gostovati književnik Branislav Janković koji će promovisati roman Zidanje Ambisa.

Moderatorka će biti Vanja Matuško, a u promociji će učestvovati i Ana Mitić Stošić.

O autorki

Danica Bogojević rođena je 1981. godine u Užicu gde trenutno živi i stvara. Upisala je arheologiju, a završila ekonomiju. Piše za decu i odrasle. Njene priče uvrštene su u više regionalnih zbornika. Objavila je romane Tajna Iskre (Portalibris 2016), Zagrli Mesec (Laguna 2020) i Izazov (Laguna 2021). Dobila je nagrade nagrade Vrata knjige, Gordana Brajović i Mali princ.

Najnovije vesti