Classique All u Vranju: Istorija muzičke borbe protiv režima 20. veka (FOTO, VIDEO)

Prvi put smo u Vranju i veoma nam je drago što možemo da odsviramo neke kompozicije sa našeg novog CD-a "Nasleđe istoka", rekao je na koncertu u našem gradu violončelista Nenad Uskoković.

On već neko vreme nastupa po Evropi sa rumunskom pijanistkinjom Ankom Brašoveanu, a putovanje kroz mini turneju u Srbiji dovelo ih je u sredu uveče u Vranje, gde su održali celovečernji koncert u sali Muzičke škole Stevan Mokranjac.

- Naš CD je nastao 2018. godine, premijera je bila u sali Minhenske filharmonije.

Uvek je teško da dva umetnika koja se bave nekonvencionalnom vrstom muzike nađu sredstva da izdaju ovakvu vrstu muzičkog izdanja.

Mi smo krenuli sami, a onda je u toku procesa priskočila u pomoć izdavačka kuća "Monte Rosa" iz Minhena koja se zainteresovala za naš projekat - rekao je Uskoković za Vranje News.

On je dodao da je njihov projekat predstavio nemačkoj publici "nešto novo, njima do tada nepoznato, a to su dela srpskih kompozitora".

- Meni je to bila velika čast, jer imamo zaista sjajne kompozitore klasične muzike.

Neka od njihovih dela su na našem koncertu u Nemačkoj izvedena po prvi put - kazao je Uskoković.

Druga tema CD-a je muzika slovenskih kompozitora 20. veka koji su se vlastitom muzikom borili protiv nekog režima u svojim državama - kazao je Uskoković.

On se zahvalio vranjskoj publici što je došla u velikom broju.

- U ponedeljak smo imali koncert u Beogradu, nije bilo ni pola ljudi od ovoga ovde - kazao je violončelista.

Koncert je organizovala Muzička škola Stevan Mokranjac u Vranju.

PROFIL

Nenad Uskoković (Beograd, 1989) je pohađao Osnovnu i SMŠ Kosta Manojlović u Zemunu u klasi prof. Nade Jovanović. Završio je studije u Detmoldu u klasi prof. Ksenije Janković. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističu prve nagrade na Republičkom takmičenju (1997–2006), Međunarodnom takmičenju Petar Konjović (2000–2001), Smotri talenata u Sremskim Karlovcima (2003), kao i prve nagrade na prestižnim takmičenjima u Češkoj, Slovačkoj, Nemackoj i Austriji. Dobitnik je stipendija i priznanja, pa je tako 2018. godine od fondacije Albert Eckstein iz Ulma, dobio na korišćenje francuski instrument poznatog graditelja Jean- Vauchel de Offenbach iz 1834. godine. Učestvovao je na festivalima kao sto su Čelo fest, Smotra talenata u Sremskim Karlovcima, Colluvio u Austriji, Isar Sommerfest u Minhenu i Breminale u Bremenu. Sarađivao je sa muzičarima, muzičkim sastavima i orkestrima kao sto su Detmoldski kamerni orkestar i ansambl Vino rosso sa kojim je isao na turneju po Kini, zatim Vestfalijska kamerna filharmonija, etno-džez bend Vertigo Band čiji je osnivač, ansambl Die Musici a od 2016. godine je član i solista Bavarske filharmonije. Učestvovao je i gostovao na projektima raznih izvođača i, pa je tako ove godine snimio i album dečijih pesama sa horom Bavarske filharmonije za Sony Music Entertainment. Od 2012. godine zaposlen je i kao profesor violončela u Minhenu.​

PROFIL

Anka Brašoveanu (Anca Brasoveanu, Temišvar, 1985) počela je da uči klavir sa šest godina u Muzičkoj školi Ion Vidu kod prof. Roxane Maniu. Godine 2007. je diplomirala na Temišvarskom univerzitetu za muziku u klasi Marije Bodo. Odmah po sticanju diplome, bila je angažovana na istom univerzitetu kao asistent na katedri za korepeticiju. Master studije je završila na Temišvarskom univerzitetu u klasi Marije Bodo, a potom i u Minhenu kod renomiranog profesora Helmuta Dojča. Dobitnica je mnogih nacionalnih i međunarodnih priznanja, među kojima su: 2. nagrada na UFAM International Contest u Parizu, 1. nagrada na Takmičenju barokne muzike u Temišvaru, 3. nagrada na Nacionalnom takmičenju muzičara u Botosanu i 1. nagrada na Nacionalnom takmičenju kamerne muzike u Aradu. Kao solistkinja je imala uspešne nastupe, između ostalog i sa Banatskom filharmonijom pod dirigentskom palicom prof. Georgea Koština, kao i brojne koncerte po celoj Evropi. Od 2018. godine je pijanista Bavarske filharmonije član istoimenog klavirskog kvinteta. Anka Brašoveanu se aktivno bavi pedagoškim radom. Njeni učenici su osvajači brojnih nagrada na internacionalnim muzičkim takmičenjima širom sveta, a neki od njih su već i ostvarili zapažene karijere.

Najnovije vesti