Bujanovac: Ipak formirana monoetnička vlast, odbornici SNS napustili sednicu VIDEO

Nešto pre 15 sati završena je konstitutivna sednica SO Bujanovac, a za popodne je najavljena prva redovna sednica novog saziva na kojoj će odbornici izabrati predsednika opštine, njegovog zamenika i članove Opštinskog veća, javlja portal BUjanovačke.

Prema očekivanjima, prvi čovek Bujanovca trebalo bi da bude Nagip Arifi, lider Demokratske partije (DP), koja je sa 10 mandata pobednik izbora ispred SNS sa istim brojem odbornika.

Na konsttitivnoj sednici za predsednika parlamenta odbornici su tajnim glasanjem izabrali Envera Ramadanija iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), njegovog zamenika Isufa Ibrahimija iz Demokratske partije (DP), dok je za sekretara sekretara SO izabrana Nermie Aliu Ademi iz PDD.

Albanske stranke (DP, PDD, PDP i Alternativa), koje su sklopile sporazum o formiranju vladajuće većine, još ranije su između sebe podelile i funkcije.

Odbornici okupljeni oko SNS (10 mandata) napustili su konstitutivno zasedanje, nezadovoljni činjenicom da su albanske stranke prvi put posle 18 godina formirale vlast bez učešća srpskih partija.

Lider SNS-a u Bujanovcu Nenad Mitrović rekao je za govornicom da naprednjaci "ne žele da daju legitimitet onome što rade albanske stranke".

On se obratio odbornicima pre početka procedure za izbor predsednika skupštine, rekavši da se nadao do poslednjeg trenutka da će kod albanskih lidera koji su dogovorili svealbansku većinu "preovladati razum".

- To se nažalost, nije dogodilo.

Zbog ovakve vaše odluke će najviše ispaštati građani opštine, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i političku pripadnost.

Šaljete lošu poruku državi Srbiji, međunarodnim institucijama i svim građanima.

Poslednjih osamnaest godina smo svi radili na pomirenju, a vi nas vraćate u prošlost - rekao je Mitrović.

On je potom pozvao odbornike iz srpske zajednice da napuste sednicu.

Zbog epidemiološke situacije SO Bujanovac zaseda u velikoj sali Doma kulture.

Pogledajte u nastavku momenat napuštanja sednice od strane odbornika SNS-a u video materijalu portala Bujanovačke.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...