Bugarsko srpski centar u Bujanovcu u septembru, sporan naziv

Predstavnici bugarske nacionalne manjine iz Bujanovca i Vranja, predvođeni generalnim konzulom Bugarske Edvinom Sugarevim, dobili su u sredu zeleno svetlo od predsednika opštine Šaipa Kamberija da u Bujanovcu otvore kancelariju Bugarsko srpskog centra (BSC), ali uz jedan uslov – da kancelarija ne nosi taj naziv, već, kako je rečeno, "neki multietničniji".

Za sada se, dakle, ne zna kako će se centar zvati, ali će to svakako biti poznato u septembru, za kada je najavljeno otvaranje.

Bujanovački pripadnici bugarske manjine od lokalne samouprave "imaju saglasnost, prostor za svoje aktivnosti i svaku vrstu vrstu podrške za rad na zbližavanju zajednica i saradnju opštine Bujanovac sa Bugarskom", obznanio je u izjavi za "Bujanovačke" inicijator ove ideje Božinjevčanin Siniša Duškov.

- Prostorija je u sportskoj hali i od predsednika Kamberija imamo podršku da realizujemo inicijativu o otvaranju kancelarije.

Njegovu sugestiju o nazivu kancelarije smo prihvatili, jer je zaista naša sredina multietnička i cilj nam je da budemo otvoreni za sve zajednice - kazao je Duškov.

Pored zajedničkih projekata i saradnje jedan od ciljeva udruženja, koje će zapravo biti filijala vranjskog BSC-a, biće očuvanje bugarskog nacionalnog identiteta, naglasio je konzul Sugarev.

- Sarađivaćemo na svim poljima, ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i sportskom.

Ministarstvo spoljnih poslova ima projekte za pomoć i razvoj, a tu su i IPA projekti Evropske unije pa će ovaj centar predstavljati sponu između opštine i Republike Bugarske - rekao je Sugarev.

Po nezvaničnim podacima, u opštini Bujanovac živi od 200-250 Bugara, rečeno je na sastanku.

Pri centar ovog tipa na jugu Srbije, Bugarsko srpski centar (BSC) u Vranju, zvanično je počeo sa radom u svojim prostorijama u septembru prošle godine.

Komentari

Bugari već delaju po pograničim mestima. Zaharijev organizuje godinama sabor 14. jula na Zagranji, opština Trgovište, čisti sneg u opštini Trgovište i naravno skuplja poene i pare od Vlade Srbije. Polako se organizuju u Trgovištu, Vranju, Bujanovcu... Ljudi mi smo pogranična teritorija, a granica se čuva ljudima, organizacijom a ne vojskom... Nož nam je zabila Crna Gora, Makedonija, a šta očekivati od vekovnih neprijatelja? Naučimo nešto od Mađara, Hrvata, da nas ne vuku za nos, pa posle kažemo ciga kriv.

Najnovije vesti