BSC pokrenuo projekat onlajn platforme za učenje bugarskog jezika

Bugarsko–srpski centar (BSC) u Vranju pokrenuo je januara realizaciju novog projekta "Onlajn platforma za izučavanje bugarskog jezika", potvrdio je u izjavi za Vranje News predsednik BSC-a Darko Anačkov.

- Ovaj projekat biće nastavak škole bugarskog jezika koja je završena krajem decembra prošle godine.

Svi korisnici buduće platforme moći će nakon besplatne registracije na sajtu da pristupe lekcijama.

Stručni saradnik je Aleksandra Ristić, profesorka bugarskog jezika i književnosti, a kreiranje sajta smo prepustili Creative design studiju iz Vranja.

Okupili smo sjajnu ekipu mladih ljudi koji će raditi na ovom projektu i nadam se da ćemo do sredine godine odraditi dobar deo posla.

U planu imamo relizaciju jos jedne inicijative, a to je takmičenje iz poznavanja geografije Bugarske, bugarske kulture, običaja i zanimljivosti koje su vezane za ovu balkansku zemlju - naveo je Anačkov za Vranje News.

On je dodao da BSC namerava da ovu inicijativu relaizuje sa srednjim i osnovnim školama u Vranju.

- Svaka škola bi kandidovala po jednog učenika koji će se takmičiti, a za prvoplasiranog, drugoplasiranog i trećeplasiranog biće obezbeđene nagrade.

Ovim projektoom ćemo konkurisati kod Grada vranja na konkusu iz kulture.

Bez obzira na rezultat on će biti realizovan kad se steknu svi neophodni uslovi - rekao je Anačkov.

Cilj ove inicijative, dodao je Anačkov, jeste da se mladi bliže upoznaju sa Bugarskom".

- Kao i da upotpune svoje znanje i da Bugarsku predstavimo u pravom svetlu, kao evropsku državu koja neguje prave evropske vrednosti - kazao je Anačkov.

U zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije na proleće je predviđena realizacija još jednog projekta finansiranog sredsvima Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, dodaje on.

- U okviru njega biće realizovano pet jednodnevnih poseta manastirima u Bugarskoj i Srbiji.

Posetićemo manastire koji su duhovno povezani.

Ove godine nas očekuje mnoštvo zanimljivih inicijativa i projekata - zaključio je Anačkov.

Aktuelni projekat "Onlajn platforma za izučavanje bugarskog jezika" podržan je od strane Ministarstva spoljnih poslova Bugarske, u okviru programa "Bugarska pomoć za razvoj".

Najnovije vesti