BSC nudi pomoć seoskim školama

Delegacija Bugarsko-srpskog centra (BSC) u Vranju, obišla je Osnovnu školu Bora Stanković u selu Zlatokop, nadomak Vranja.

Imajući u vidu da je Grad Vranje raspisao konkurs iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, objašnjava predsednik BSC-a Darko Anačkov, predstavnici ovog udruženja odlučili su se za ovu školu iz dva razloga.

- Prvo, stavićemo akcenat na razvoj škola u seoskim sredinama.

Deca na selu, podjednako kao i deca u gradu, žele da imaju uređeno i čisto okruženje u kome provode veći deo dana, te je stoga potrebno posvetiti pažnju i ovoj deci koja se ni u kom slučaju ne razlikuju od dece iz grada.

Štaviše, u razgovoru sa direktorom škole saznali smo da ova deca postižu izvanredne rezultate na takmičenjima, da su ovih dana postali pobednici eko kviza i da nastavljaju da se takmiče na republičkom nivou – navodi Anačkov.

On dodaje da u Zlatokopu živi veći broj stanovnika bugarske nacionalnosti.

- Ako uzmemo u obzir da se naše udruženje bavi i zaštitom identiteta Bugara u Vranju i Pčinjskom okrugu, kao i jačanjem prijateljskih veza između Srbije i Bugarske, ovo je još jedan razlog za našu odluku.

BSC će predati predlog projekta u kojem će biti planirano uređenje dela školskog dvorišta formiranjem jednog eko-džepa.

Sve predviđene aktivnosti bi trajale nedelju dana i bile bi realizovane u saradnji sa nastavnim osobljem, mesnom zajednicom i svim zainteresovanim meštanima sela koji žele da pomognu i doprinesu uređenju škole – otkriva Anačkov.

Projektom će bi obuhvaćeni svi učenici od prvog do četvrtog razreda.

- Kako smo saznali od direktora, škola ima 30 učenika, što je za nas frapantan podatak, s obzirom na to da se radi o selu u blizini grada.

Realizaciju ovog projekta, naravno ukoliko bude odobren od strane gradske vlasti, vodiće Bojana Stojnev, Aleksandra Trajković i Marija Dunčić Stojnev – zaključuje Anačkov.

Najnovije vesti