BSC gradi kulturni most između Srbije i Bugarske

Predsednik Bugarsko-srpskog centra (BSC) u Vranju Darko Anačkov sa saradnicima imaće u ponedeljak sastanak sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem i većnikom za nacionalne manjine Dejanom Ivanovićem, a tema je upoznavanje gradske vlasti sa ciljevima i zadacima BSC-a.

- Imaćemo razgovor u vezi sa organizovanjem okruglog stola na temu „Pridruživanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji“, koji bi bio u našoj organizaciji.

Jedan od učesnika te debate bio bi i predstavnik Generalnog konzulata Bugarske u Nišu - navodi Anačkov.

On dodaje da je BSC konkurisao sa predlogom projekta iz oblasti kulture za srdstva grada.

- Projekat se odnosi na snimanje dokumentarnog filma, kojim bi se prikazalo kulturno nasleđe Vranja i Ćustendila.

Planirano je snimanje kulturno-istorijskih spomenika u Vranju i Ćustendilu i montaža pojedinačnih snimaka u jedan kratkometražni film koji ima radni naziv „Čuvari kulturnog blaga“.

Projekcije filma bile bi organizovane u oba grada, a kao propratni sadržaj bile bi odštampane brošure „Čuvari kulturnog blaga“, koje će sadržati slike kulturno-istorjskih spomenika Vranja i Ćustendila.

Cilj našeg predloga projekta je da se Vranje bliže upozna sa komšijama, kao i građani i građanke Ćustendila sa Vranjem, njegovom kulturom i obijima – navodi Anačkov za Vranje News.

On smatra da bi eventualna realizacija ovog projekta značila „iskorak u pravcu građenja prijateljskih i dobrosusedskih odnosa Bugarskom“.

- Odnosi Srbije i Bugarske su korektni, kako navode naši političari, međutim, moramo ih podići na viši nivo.

To se postiže kulturnom, ekonomskom, turističkom, kao i svim drugim oblicima saradnje koja će biti u interesu naša dva pravoslavna naroda.

Problem je u tome što se nedovoljno poznajemo.

Postoje brojne predrasude, koje nažalost remete naše odnose, zato se i naš predlog projekta zove „Tako blizu, a tako daleko“.

Krajnji ishod bi bio izgrađen kulturni most između Srbije i Bugarske – zaključuje Anačkov.

Najnovije vesti