BSC: Krajem novembra premijera filma o kulturnom blagu Vranja i Ćustendila

Bugarsko–srpski centar (BSC) u Vranju završiće sledeće sedmice snimanje filma "Čuvari kulturnog blaga" u Ćustendilu, potvrdio je u izjavi za Vranje News predsednik BSC-a Darako Anačkov.

Podsećanja radi, reč je o dokumentarnom filmskom projektu koji su finansijski podržali Grad Vranje i lokalni restoran "Kod bake na ručak".

- Prezadovoljni smo obavljenim poslom, ako uzmemo u obzir odnos raspoloživih sredstava u okviru projekta i kvaliteta filma.

Snimanje u Vranju je završeno.

Imamo 150 minuta snimljenog materijala, snimano je na deset lokacija u Vranju za koje smo smatrali da na najbolji način prezentuju grad.

Isti broj lokacija za snimanje predviđen je i u Ćustendilu u Bugarskoj.

To su uglavnom spomenici kulture, muzej kuće, restorani domaće kuhinje, izvorna muzika i mnoštvo zanimljivih detalja u ovom malom gradu - rekao je Anačkov za Vranje News.

Premijera filma planirana je za kraj novembra.

- Predivna ekipa ljudi radi na filmu, počev od Dragana Spasova, reditelja i snimatelja, Miroljuba Stojčića, koji se na filmu našao u ulozi naratora, pa sve do Elice Ivanove, novinarke iz Ćustendila, koja nam je pružila nesebičnu pomoć i dala veliki doprinos.

Neopisiv je osećaj kada pred sobom imate mlade ljude sa mnogo energije i volje da se stvori nešto što će ostati u nasleđe ovim gradovima - kazao je Anačkov.

On je dodao da se uprkos manjku finansija film radi vrlo profesionalno.

- Zahvalni smo gradu, ali bez obzira na sve i dalje imam utisak da se malo pažnje posvećuje kulturi i projektima iz kulture.

Utisak je da je sve to, kako bismo rekli kod nas u Vranju, reda radi - navodi Anačkov.

Film "Čuvari kulturnog blaga" trajaće 40 minuta.

Prva polovina filma biće posvećena Vranju, druga Ćustendilu.

- Postoji mogućnost da napravimo miks, tako da će se na 5 minuta smenjivati kadrovi iz Vranja i Ćustendila, ali ću taj deo posla prepustiti ljudima koji su zaduženi za montažu, kao i našem reditelju.

Nakon završetka snimanja sledi montaža i, na kraju, ono što svi sa nestrpljenjem očekujemo, a to je premijerno prikazivanje - zaključio je Anačkov u izavi za Vranje News.

Najnovije vesti