Gimnazijalci: Ključ je u energetski efikasnim zgradama

Kroz projekte i razne programe vranjski gimnazijalci bave se pitanjima smanjenja potrošnje i korišćenja energije na efikasan način, istražuju probleme vezane za zaštitu životne sredine i izveštavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, predlažući konkretna rešenja.

Autori: Jovana Jovanović, Andria Trojanović, Luka Mitrović, Vukašin Trajković

Vranjska gimnazija je u oktobru 2017. godine dobila zelenu zastavu sa znakom eko-škole, pošto je ispunila postavljene kriterijume koje brigu za životnu sredinu postavljaju kao trajnu vrednost i stekla status Međunarodne eko-škole. Mladi eko-reporteri predstavljaju mrežu mladih koji obrazuju javnost o održivom razvoju angažovanjem u kreativnom eko-novinarstvu. Nekoliko gimnazijalaca našlo se među ovogodišnjim pobednicima Eko-paket kretivnog konkursa. Imaju i radove nagrađivane na takmičenju Mladi eko-reporteri 2018. godine. Ono što sledi je njihov konkretan rad koji portal Vranje News objavljuje u sklopu projekta "Internet eko magazin".

Energetska efikasnost podrazumeva racionalniju i efikasniju upotrebu energije, odnosno korišćenje manje količine energije za obavljanje nekog posla ili aktivnosti.

Međutim, ljudi uglavnom smatraju da je energetska efikasnost smanjena potrošnja energije i ograničavanje sopstvenih potreba, ali nije tako.

Energetska efikasnost može da se postigne i bez odricanja od svakodnevnih potreba.

Danas se svet suočava sa dva velika problema. Jedan od problema je nedostatak i nesigurnost u snabdevanju energijom, dok je drugi zagađenje životne sredine i klimatske promene zbog prekomerne potrošnje enegrije.

Za razliku od država zapadne Evrope, Srbija ima niži stepen energetske efikasnosti. U našoj zemlji troši se skoro duplo više kilovat sati energije godišnje u poređenju sa drugim evropskim državama.

Štednja je neophodna ,jer u nekim oblastima se troši četiri do pet puta više energije nego u ostalim zemljama.Od ukupno potrošene električne energije u Srbiji, skoro polovinu potroše građani u svojim stanovima.

Prema zvaničnim podacima, zgrade u Srbiji troše oko 40 odsto ukupne energije, od čega oko 60 procenata čine stambene zgrade.

Sve to je posledica loše izolacije stambenih zgrada, neracionalne potrošnje energije za grejanje, osvetljenje i za druge životne potrebe.

Jedno od rešenja za smanjenje potrošnje energije jeste izgradnja energetski efikasnih zgrada.

Pod pojmom energetski efikasne zgrade podrazumevamo: dobro termički izolovanu zgradu, zamenu neobnovljivih energenata obnovljivim, upotrebu štedljivih sijalica i upotrebu solarnih ploča.

Dobro termički izolovana zgrada troši manje energije za grejanje u zimskom i za hlađenje letnjem periodu. Boravak u ovakvoj zgradi je prijatniji i ekonomičniji, jer se tako čuva i energija.

Najveći gubitak energije u objektima je kroz zidove neizolovanih zgrada i kroz loše prozore. Preko 80 odsto objekata u Srbiji nije dobro termički izolovano i zbog toga se troši velika količina energije.

Uštedu je moguće postići postavljanjem termoizolacije fasade, osavremenjivanjem sistema za grejanje, zamenom stolarije, ugradnjom mernih i regulacionih uređaja za potrošače energije.

Isto tako, izgradnjom energetski efikasnih zgrada doprinosimo zaštiti životne sredine, jer se smanjuju emisije štetnih gasova koje nastaju sagorevanjem neobnovljivih energenata koji se koriste za zagrevanje prostora.

Solarne ploče proizvode električnu energiju iz energije sunčevog zračenja. Proizvedena struja može da se koristi preko dana, ili da se akumulira u baterije kako bi mogla da se koristi tokom noći.

Ova energija se koristi za grejanje vode, ali i za grejanje celokupnog prostora. Postavljanjem solarnih ploča na zgrade postiže se smanjenje upotrebe neobnovljivih izvora, a povećanje potrošnje obnovljivih izvora energije.

Samim tim, manje se troše novčana sredstva za kupovinu uglja, nafte, peleta i drugih vrsta goriva za grejanje. Energetski efikasnim uređajem smatra se onaj koji ima male gubitke tokom transformacije jednog oblika energije u drugi.

Obična sijalica veliki deo električne energije pretvara u toplotnu, a samo mali u korisnu svetlosnu energiju. Zato je ona energetski neefikasan uređaj koji se može zameniti štedljivim sijalicama.

Štedljive sijalice sa užarenom niti troše manje električne energije i imaju čak šest puta duži vek trajanja od obične sijalice. Jedina mana ovih sijalica jeste ta što su štetne po zdravlje, jer sadrže živu u obliku pare.

Mnogi lekari preporučuju da se u takve sijalice ne gleda direktno zato što emituju ultraljubičastu i infracrvenu svetlost.

Efikasnost štedljivih sijalica je uglavnom veća od efikasnosti običnih sijalica, tako da za istu snagu one daju mnogo više svetlosti.

Zbog smanjene svesti o energetskoj efikasnosti u našoj zemlji, kao i u našem gradu, veliki broj stambenih zgrada nije izgrađen prema savremenim uslovima energetski efikasnih zgrada.

Iz istog razloga, zgrade imaju lošu izolaciju, koriste neobnovljive izvore energije i dotrajalu stolariju. U poslednje vreme počela je da se razvija svest građana o značaju rešavanja ovog problema i izgradnje energetski efikasnih zgrada.

Smatramo da bi za izgradnju stambenih zgrada u Srbiji trebalo da se konkuriše za novac iz EU fondova koji je namenjen poboljšanju energetske efikasnosti zgrada, a što podrazumeva obnovu fasada i stolarije.

Resorno ministarstvo bi takođe moglo da učestvuje u renoviranju starih i izgradnji novih stambenih zgrada u budućnosti.(Mentor đacima Gimnazije prilikom izrade ovog rada bila je profesorka Gordana Nikolić)

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko magazin“ sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti