Borini pozorišni dani: Božji ljudi ili niste vi manje božjaci od nas (FOTO, VIDEO)

"Vaš sistem vas guši, u njemu nema slobode. Ovde smo svi jedno. Dišemo zajedno kao orkestar.

A 116 godina kasnije i dalje nam se čudite i pravite predstavu o nama, jer se divite našoj slobodi, našim ženama koje su hrabrije od vas, našim idealima, jer svoje nemate.

Nama, koji smo pobegli od vašeg sistema.

O nama je Bora Stanković pisao. I dalje smo tu, sa vama, među vama i u vama.

Šta čekate? Zapevajte za koru hleba.

Niste vi manje božjaci od nas" - piše u katalogu 38. Borinih pozorišnih dana, u kome je "rečju rediteljke" Nataše Radulović najavljena premijera "Božjih ljudi", u izvedbi vranjskog Pozorišta Bora Stanković.

Upravo ovo predstavom u nedelju uveče otvoreni su 38. "Borini pozorišni dani", kako se najavljuje, poslednji van matične zgrade pozorišta koja je izgorela u namerno izazvanom požaru pre šest godina.

- To je ono za čim ste tragali, čak i da nije.

Smejete se, ne plačete kada ste tužni.

Ćutite, jer nemate pravo glasa.

Krijete modrice, jer su one vaša sramota.

Radujete se smrti, jer se plašite života.

Ali živite i sve vam smeta, a nikada ništa ne menjate - to je upravo ono što su vranjskoj publici u nedelju uveče poručili likovi sa pozornice.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo da se bavim ovom temom i mislim da je Bora Stanković, pre više od sto godina, uspeo da na malom uzorku svojih likova najavi nešto što se dešava danas i što je prilično aktuelno, a to je pitanje ugroženosti egzistencije, borbe i težnje za ličnom slobodom u takvim okolnostima.

Mislim da je Bora zapravo bio prognozer onoga što se danas dešava i da je ta zbirka aktuelna i savremena i danas.

Zato smo i zadržali vreme u kome je pisana, trudili smo se da i dijalektom zadržimo duh tog vremena, ali uz jedan savremeni pristup, nadam se da će se to dopasti publici - rekla je rediteljka Nataša Radulović u najavi premijere.

U predstavi "Božji ljudi" igraju Jelena Filipović, Bojan Jovanović, Tamara Stošić, Nenad Nedeljković, Milena Stošić, Marko Petričević, Aleksandar Mihajlović, Dragan Živković i Radimila Đorđević.

Dramaturg: Milica Kostić

Kostimograf: Ivana Mladenović

Kompozitor: Ana Krstajić

Scenograf: Nataša Radulović

Asistent scenografa: Miroslav Ilić

Dizajn plakata: Bojan Filipović

PROGRAM ZA PONEDELJAK

U ponedeljak 22. oktobra na programu Borinih pozorišnih dana biće predstava "I svaki put kao da je prvi", u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Art teme iz Beograda, koju je po tekstu Dimitrija Kokanova režirala Jovana Tomić.

- Predstava radnog naslova „I svaki put kao da je prvi’’ na duhovit, dirljiv i iskren način progovara o kompleksnim muško – ženskim odnosima, povlačeći paralelu žena sa početka dvadesetog veka, i današnjih, aktuelnih problema, koji se u mnogome ne razlikuju od konteksta o kom je pisao Bora Stanković.

Tematski okvir dramskog predloška sadržan je u replici iz komada "Tašana": "Najteže je biti sam a ne biti svoj".

Dve žene, Anica i Tašana, na dva različita načina koji proizilaze iz različitih biografija, društvenog i socijalnog miljea i porodičnih odnosa, spajajući sadašnji trenutak sa prošlim vremenima, pokušavaju da pronađu i nanovo izgrade lični identitet.

U formi ispovednih monologa, sukobljavajući se sa patrijarhalnom sredinom, njih dve se bore za svoje mesto – ravnopravno – u zajednici, i na iskren, brutalan i bolno duhovit način govore o najkrhkijim ličim tajnama i preprekama na putu ka ozdravljenju usled ljubavnog razočaranja - napisala je o predstavi rediteljka Jovana Tomić.

U okviru pratećeg programa prethodno će od 18 časova u Dom vojske biti promovisana knjiga "Pozorišni Direr", autora Saše Milosavljevića.

Najnovije vesti