Radulović uoči premijere Božjih ljudi: Bora mi je najbliži po senzibilitetu

Nataša Radulović, rediteljka predstave "Božji ljudi", čijim će premijernim izvođenjem ansambl vranjskog teatra "Bora Stanković" otvoriti 38. "Borine pozorišne dane", izjavila je uoči premijere da je "prezadovoljna" zbog prilike da režira komad po tekstu Borisava Stankovića, kojeg smatra "jednim pod najznačajnijih" srpskih pisaca.

- Zadovoljstvo je utoliko veće što mi je Bora od svih srpskih pisaca najbliži po senzibilitetu.

Komad na kome smo radili angažuje veći deo domaćeg ansambla, u predstavi igra devetoro glumaca.

Oni su se tokom rada na komadu istakli ne samo glumom, već i u drugim vidovima umetnosti.

Svi glumci su za ovu predstavu, recimo, naučili da sviraju po jedan muzički instrument i sl - naglasila je Radulovićeva.

Tim koji je radio na predstavi je vrlo mlad.

Osim rediteljke tu su i Milica Kostić, koja je uradila dramatizaciju po zbirci pripovedaka Božji ljudi, a muziku za predstavu komponovala je Ana Krstajić, naša mlada kompozitorka koja je ove godine stipendistkinja Berkli univerziteta u Americi.

- Mislim da je ta činjenica velika stvar za mlade ljude i talente u kulturi.

Bilo mi je veliko zadovoljvo da se bavim ovom temom i mislim da je Bora Stanković, pre više od sto godina, uspeo da na malom uzorku svojih likova najavi nešto što se dešava danas i što je prilično aktuelno, a to je pitanje ugroženosti egzistencije, borbe i težnje za ličnom slobodom u takvim okolnostima.

Mislim da je Bora zapravo bio prognozer onoga što se danas dešava i da je ta zbirka aktuelna i savremena i danas.

Zato smo i zadržali vreme u kome je pisana, trudili smo se da i dijalektom zadržimo duh tog vremena, ali uz jedan savremeni pristup, nadam se da će se to dopasti publici - rekla je Radulovićeva, uz konstataciju da je vranjski ansambl "jedan od najboljih u ovom delu Srbije"

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo da radim sa njima - rekla je mlada rediteljka.

Mlada rediteljka Nataša Radulović (1992) diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Egona Savina.

Najnovije vesti