Borini dani: Banović Strahinja ili pobuna čoveka protiv sistema (FOTO, VIDEO)

Individualistički bunt protiv autoriteta, potreba čoveka da sačuva sebe pred surovim nasrtajima društvenih konvencija, politike i istorije i u našem vremenu doživljava puni odjek.

Predstava "Banović Strahinja", po tekstu Borislava Mihailovića Mihiza, u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića, priča je o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje.

Ona govori o pobuni čoveka protiv sistema i predstavlja komentar modernih vremena na klasičnu dramu srpske književnosti.

Predstava, odigrana pete večeri 38. "Borinih pozorišnih dana" u Vranju, nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog narodnog pozorišta.

Ona govori o svetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volja, u kome trijumfuje populizam.

Replika "Učini kao Strahinjić!" još uvek ima snažno etičko uporište, rekao je reditelj Nebojša Bradić o motivima da postavi, kako kaže, "najbolju Mihizovu dramu".

Reditelj Nebojša Bradić osmislio je i scenski prostor za ovu predstavu. Kostime je kreirala Marina Vukasović Medenica.

Igraju: Nebojša Đorđević (Banović Strahinja), Zoran Karajić (Jug Bogdan), Milan Vasić (Vojin Jugović), Dušan Simić (Boško Jugović), Igor Damnjanović (Sluga Milutin), Milena Jakšić (Žena), Anika Grujić (Majka Jugovića).

U PETAK NA PROGRAMU

Poslednjeg dana festivala, 26. oktobra na programu 38. "Borinih pozorišnih dana" je predstava "Kako održavati fikus", u režiji Vranjanca Juga Đorđevića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Užice.

Igraju: Tanja Jovanović, Tijana Karaičić, Dušan Radojičić i Hadži Nemanja Jovanović.

Predstava počinje u 20 časova u sali Doma vojske.

Najnovije vesti