Borini književni dani završeni promocijom pesnika Blagoja Savića (FOTO, VIDEO)

Ima mnogo pesnika koji veruju da će poezija u dogledno vreme nestati. Ja u to ne verujem – rekao je na početku književne večeri u Biblioteci Bora Stanković pesnik Blagoje Savić, kome je bilo posvećeno poslednje veče novoustanovljene manifestacije „Borini književni dani“.

On je dodao da „priroda ne može očuvati ono što sam nemaš“.

- Ima i pesnika koji veruju da je najbolje samo ono što su oni napisali. Drugi, pak, smatraju da su njihova najbolja dela umrla u snu.

Ja smatram da su Vergilije, Dante i Šekspir najbolje opevali i proslavili navike svoga vremena - rekao je Savić na promociji svoje najnovije knjige pesama.

U gradskoj Biblioteci Bora Stanković o pesmama iz zbirke „Terapija svesti“ govorili su, osim autora, književni kritičari Duško Novaković i Milan Lukić.

Novaković je kazao da u slučaju Savića „govorimo ne samo o rodnom pesniku, samom po sebi, već o čoveku koji prilježno i veoma pažljivo prati tokove savremene svetske poezije“.

- Blagoje Savić je u svojim mlađim godinama, unazad dvadesetak godina i više, zajedno sa jednom većom ekipom talentovanih pesnika i pisaca koji su živeli na Kosovu i Metohiji, bio stožer.

Ali, ne u smislu da se oko njega sve vrtelo, začudo ne.

Pomalo je pripadao i prećutanim piscima, a krvavo se borio za svoj status.

A, takav status više je imao u Beogradu, nego u svom neposrednom okruženju - rekao je Novaković.

Autor je tokom večeri, na zadovoljstvo publike, kazivao stihove svoji pesama iz najnovije zbirke.

Blagoje Savić rođen je 1951. godine u Donjoj Budrigi, u opštini Gnjilane. Studije jugoslovenske književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Prištini. Radio je u prosveti i bio direktor Narodne biblioteke u Gnjilanu. Poeziju objavljuje u književnim listovima i časopisima, a zastupljen je u antologijama i izborima savremene srpske pezije. Dobitnik je nagrada Lazar Vučković, Srpska duhovna riznica, Nagrade Društva pisaca Kosova za najbolju knjigu 1994. godine „Izmornik“, Zlatne značke KPZ Srbije, Povelje Kneza Lazara za životno delo 2015. godine. Objavio je desetak knjiga pesama i priča. Od prošle godine zastupljen je u antologoji „Od A do Š“, osam vekova srpske poezije, autora Johana Lavundija. Živi i stvara u Vranju.

Najnovije vesti