Atanasković: Simpo i Jumko se sami izdržavaju

Privatizacija Simpa i Jumka u Vranju nije prioritet države, jer su to preduzeća koja dobro rade, sama sebe izdržavaju i imaju veliki broj zaposlenih radnika, izjavila je ministarka privrede Anđelka Atanasković prilikom obilska vranjskih fabrika.

- Nijedna od ovih kompanija nije na teretu budžeta države, nikome ništa ne duguju i imaju uslove da samostalno rade.

Simpo može da očekuju pomoć ministarstva kada je reč o privatizaciji povezanih društva, koja nisu u osnovnom biznisu, istakla je Atanasković.

Generalni direktor Simpa Slađan Disić uzvratio je da će kompanije verovatno uspeti zajedno sa ministarstvom da to reši u narednoj godini.

- Ali ćemo takođe i sosptvenim sredstvima i uz pomoć kredita nastaviti da rekonstruišemo i modernizujemo sva proizvodna postrojenja u Vranju, Bujanovcu, Preševu i Surdulici, kao što to činimo danas u Zubinom Potoku gde modernizujemo fabriku i pravimo novu fabriku tapetarskih proizvoda - kazao je Disić.

Ministarka je ukazala i da je pandemija izazvana koronavirusom napravila dosta problema svima, ali da će ministarstvo "naći najbolje rešenje" za Simpo.

Atanasković se zahvalila Privrednoj komori Srbije i lokalnoj vlasti u Vranju "što pomažu Simpo".

Generalni direktor Simpa Disić dodao je da je ministarka mogla da se uveri da Simpo od pravosnažnosti UPPR-a, od 21. februara prošle godine, zaključno sa današnjiom danom izmiruje sve svoje obaveze i da "nisu tačne priče koje idu u javnosti da je kompanija dužnik".

- Nakon velikih napora koje je preduzelo rukovodstvo i uz podršku države uspeli smo da firmu konsolidujemo.

Po svim pokazateljima da nije bilo kovida Simpo bi od jula prošle godine, kada je izvršena konverzija potraživanja i plaćene zaostale obaveze, u ovoj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat - rekao je Disić.

On je dodao da će Simpo nastaviti da sarađuju sa Ministarstvom privrede na rešavanju svih problema koji tište tu firmu.

U Jumku je ministarka kazala da, "imajući u vidu da Jumko nije na teretu države i da se sam izdržava, nije nužno da se odmah pošto poto traži kupac".

- Na tome će se raditi iduće godine - rekla je Atanasković.

Ona je dodala da Jumko "nije trenutno na listi" prioriteta za privatizaciju.

Generalni direktor Jumka Branislav Trajković rekao je da su uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom uspeli da održe stabilnost u proizvodnji i da u narednom periodu očekuje sigurne zarade i dosta posla.

On je dodao da imaju posla do kraja godine i za skoro celu narednu godinu.

Komentari

Hahaha, pa koliko godna nisu platili poreze i doprinose radnicima! Kako nista ne duguju, da moja firma ne plati poreze i doprinose radnicima, odmah bi me tuzili!

Najnovije vesti