Apelacioni sud ukinuo presudu prema Gradu Vranju za plate radnika Sportskog saveza

Apelacioni sud u Nišu ukinuo je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Vranju kojom je, jednoj od tuženih strana, Gradu Vranju, naloženo da solidarno učestvuje u isplati zaostalih zarada radnicima vranjskog Sportskog saveza, saznanje Vranje News iz pravosudnih izvora.

Krivično veće niškog suda, kojim je predsedavao sudija Đorđe Gojgić, ovom odlukom vraća predmet prvostepenom, vranjskom sudu na ponovno suđenje.

Prvostepenom presudom u Vranju bio je usvojen tužbeni zahtev tužilaca, bivših radnika, kojim su tuženi (Sportski savez i Grad Vranje) obavezani da im na ime neisplaćenih plata za period od avgusta do 2020. do marta 2021. godine solidarno isplate pojedinačne mesečne iznose sa zateznim kamatama.

To je po 515.584 dinara, plus kamate od po 383.250 dinara.

Grad Vranje je, kao drugotuženi, na ovu presudu izjavio žalbu (uložen je i prigovor nedostatka pasivne legitimacije, s obrazloženjem da tužioci nisu u radnom odnosu kod njih), a neposredno viši sud našao da je ona osnovana.

Naime, Apelacioni sud je uvažio da prvostepena presuda u pobijanom delu ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni i protivrečni.

To predstavlja nedostatak, smatra veće Apelaciong suda, zbog koga se ne može sa sigurnošću ispitati, čime je presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba parničnog postupka iz člana 374, stav 2, tačka 12 Zakona o parničnom postupku.

Uvaženi su navodi iz žalbe Grada Vranja da prvooptuženi - Sportki savez grada Vranja - ima status udruženja, te da Grad ne odlučuje o broju zaposlenih u savezu i nema obavezu da finansira zaposlene van zaključenih ugovora, kao i to da Grad Vranje nije osnivač, niti član Sportskog saveza.

Apelacioni sud je takođe konstatovao da je na osnovu dopunskog nalaza i mišljenja veštaka ekonomsko-finansijske struke utvrđeno da drugotuženi, Grad Vranje, u celosti ispunio svoju obavezu prema Sportskom savezu (prema Ugovoru o doeli sredstava za realizaciju programa iz oblasti sporta od 31. januara 2020. godine - reč je o projektnom finansiranju).

Rešenjem Apelacionog suda ukinuto je i rešenje o naknadi troškova parničnog postupka iz prvostepene presude.

Podsećanja radi, Sportski savez i Grad Vranje tužilo je devetoro zaposlenih - osmoro u stalnom odnosu i jedan angažovani po ugovoru o delu.

Tužbu su podneli nakon dužeg perioda protesta i pokušaja da ovaj problem reše dijalogom sa predstavnicima lokalne samouprave.

Tužbu Osnovnom sudu u Vranju podneli su u septembru 2021. godine.

Prvostepena presuda doneta je početkom oktobra prošle godine.

Komentari

Ne brinite tudje brige, da li je u obavezi ili nije reci ce kraj, polako, ne radujte se unapred. Borba se zahuktava, bice jako zanimljivo!!!!

Trebalo bi pretresti ove sudije od glave do pete i videti kakve presude i sudske odluk donose.Ko sve ima uticaja na njih.Jer narod sve manje ima poverenja u njihov rad.Kaze se: ,,Sut sa rogatim nema sanse".

Iz ovog procesa vidi se da nam je sudstvo nezavisno i samostalno donosi odluke?

Najnovije vesti