Antić: Vakcinacija populacije od 12 do 18 godina prioritet

Vakcinacija dece i mladih je prioritet i svi moramo raditi na tome kako bismo u vezi sa pandemijom mirno dočekali jesen, izjavila je direktorka Zdravstvenog centra u Vranju Ljiljana Antić za zvaničan sajt ove ustanove.

"Vakcinacija mladih između 12 i 18 godina uoči početka školske godine, organizovanih sportskih i ostalih aktivnosti mladih koje počinju istovremeno sa polaskom u škole dodatno nas obavezuje da omogućimo vakcinaciju i apelujemo na tinejdžere da se vakcinišu u što većem broju", kazala je Antić.

Međunarodni dan mladih, koji se u svetu i kod nas obeležava danas 12. avgusta, još jedan je dobar povod, smatra Antić, "da na najbolji mogući način skrenemo pažnju na ulogu koju mladi imaju u našem društvu, na njihove potrebe i odgovornost koju nose sa sobom ali i na značaj brige o njihovom zdravlju".

"U tom smislu mi u ZC Vranje nismo sedeli skrštenih ruku.

Pripremili smo online prezentaciju o temi"Vakcinacija, istine i zablude" zasnovanu na naučnim, stručno utemeljenim činjenicama, koje upravo doprinose da svima budu jasne egzaktne medicinske činjenice u odnosu na mitove i dezinformacije koje kruže internetom i u laičkim krugovima, a tiču se vakcina i vakcinacije protiv koronavirusa.

Akcija, kojom ćemo na više nivoa i u različitim oblicima tokom druge polovine meseca avgusta i početkom septembra edukovati ali pre svega razgovarati sa našom omladinom, ima za cilj povećanje broja vakcinisanih mladih ljudi u našem gradu", istakla je Antić.

Prezentacija "Vakcinacija, istine i zablude", kao i prateći propagandni flajeri, biće online distribuirani svim osnovnim i srednjim školama, akademskim obrazovnim ustanovama i medijima.

"Ukoliko epidemiološke mere dozvole ovog i narednog meseca, vodeći računa o bezbednosti, organizovaćemo događaje u saradnji sa tradicionalnim partnerima Kancelarijom za mlade, Crvenim krstom, Domom za učenike srednjih škola, obrazovnim ustanovama i sekretarijatom za obrazovanje na teritoriji Grada Vranja, kako bi mladi imali priliku i da u direktnom razgovoru sa lekarima dobiju odgovore na svoje nedoumice", zaključuje Antić.

Najnovije vesti