Antić na godišnjicu SPS-a: Stojimo postojano i odlučno

Povodom obeleževanja 32. godišnjice od osnivanja Socijalističke partije Srbije (SPS), lider Gradskog odbora u Vranju Zpran Antić poručio je preko društvenih mreža da su socijalisti "pokazali da su im Srbija, očuvanje njenog teritorijalnog integriteta, nacionalni interesi države i životne vrednosti građana iznad svega".

"Opstali smo i odoleli svim iskušenjima koje su nosili vetrovi devedesetih i nakon 5.oktobra 2000.

Stajali smo postojano i stabilno, jasno, čvrsto i odlučno i onda, kada niko drugi nije hteo i nije smeo da preuzme odgovornost za upravljanje državom i narodom.

Time smo pokazali, da poštujemo svoje hrabre pretke i slavnu prošlost, ali i da umemo da gradimo bolju i lepšu budućnost", napisao je Antić na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

"Drugaricama i drugovima iz partije Antić je čestitao "Dan Socijalističke partije Srbije".

"Neka živi Socijalistička partije Srbije, na mnogaja ljeta", poručio je Antić.

Istorijat

Socijalistička partija Srbije nastala je 16. jula 1990. godine spajanjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda. Na prvom kongresu za predsednika stranke izabran je Slobodan Milošević. Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine osvojili su 194 mandata u Skupštini Srbije. Milošević je tada izabran za predsednika Republike Srbije. SPS je imao većinu u prvoj vladi Srbije nakon uvođenja višestranačkog sistema, a za mandatara te vlade izabran je Dragutin Zelenović. Na izborima 1992. godine SPS je osvojio najviše mesta i u Saveznoj skupštini, a Milošević ponovo pobedio na predsedničkim izborima. Socijalisti su 1993. godine formirali manjinsku vladu, uz podršku Srpske radikalne stranke. Nakon izbora 1993. SPS nije imala većinu u Skupštini Srbije, ali uz glasove Nove demokratije opet stekla prevagu u parlamentu. Na lokalnim izborima 1996. godine SPS se pojavio u koaliciji sa Jugoslovenskom levicom (JUL), koju je predvodila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića. Posle optužbe da je SPS odgovorna za krađu izbornih rezultata, i višemesečnih građanskih protesta, socijalisti su priznali poraz i izgubili vlast u više od 40 opština u Srbiji. Na izborima 2000. godine izgubili su vlast na lokalnom, republičkom i saveznom novou, kao i mesto predsednika Savezne Republike Jugoslavije, a poraz su priznali tek posle demonstracija održanih 5. oktobra. Na vanrednim parlamentarnim izborima 2000. godine osvojili su 37 mandata, a 2003. dobili 7,6 odsto glasova. Prvi predsednik SPS-a Slobodan Milošević izručen je Međunarodnom sudu pravde u Hagu 2001. godine gde mu se sudilo za zločine protiv čovečnosti i genocid počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Preminuo je 2006. godine. Ivica Dačić izabran je za novog predsednika Socijalističke partije Srbije u decembru iste godine. Na parlamentarnim izborima 2008. godine SPS je nastupio u koaliciji sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Jedinstvenom Srbijom (JS) i osvojili su 20 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije. SPS je u novoj vladi formiranoj u julu 2008. godine dobio mesto ministra policije i prvog potpredsednika Vlade koje je pripalo Ivici Dačiću, kao i mesta ministra prosvete i energetike i predsednika Skupštine Srbije. Socijalisti su u decembru 2008. godine potpisali Deklaraciju o političkom pomirenju sa Demokratskom strankom. Na izborima u maju 2012. koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 14,53 odsto glasova (44 poslanika) Novu Vladu Srbije u julu 2012. formirali su SNS, SPS i URS, a Ivica Dačić postao je novi predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova. Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 13,49 odsto glasova (44 poslanika). SPS je zajedno sa koalicijom stranaka okupljenih oko SNS formirala novu Vladu Srbije, a Ivica Dačić je postao potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova. I tokom izbornih ciklusa koji su usledili SPS se održao u vlasti, u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

Najnovije vesti