Antanasković nakon smene: Nisam više hteo da se trošim u prazno

Smenjen sam jer nisam više hteo da sebe i svoj dignitet trošim psihofizički u prazno - ovako je na pitanje novinara Vranje News-a odreagovao prim. dr Slavče Antanasković, dojučerašnji načelnik Službe za anesteziologiju sa reanimatologijom Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju.

- Čovek sam i stručnjak koji se drži teze da je u savremenoj medicini zadovoljstvo i privilegija biti deo hijerarhijske piramide upravljanja u sistemu bolnice.

Ali, hijerarhije u kojoj stvari funkcionišu.

U Vranju je ta piramida presečena, nema vrha, a na preseku je trougao sa tupim uglom koji čini troje ljudi.

Kada sam u februaru prošle godine prihvatio ponudu direktorke ZC Vranje (Ljiljana Antić, p.a) da po drugi put postanem načelnik Službe za anesteziologiju sa reanimatologijom, izazov je za mene predstavljao novi moderan Hirurški (operacioni) blok i nova Jedinica intenzivnog lečenja (JIL).

Direktorki je trebao načelnik koji zna, može i hoće da organizuje rad u novim, visokosofisticiranim uslovima.

Traženu i obećanu podršku direktorke, međutim, nikada nisam dobio - tvrdi Antanasković u izjavi za Vranje News.

On dodaje da je "jedinu podršku, i to neočekivanu, dobio od donedavnog upravnika Bolnice Saše Đorđevića.

- Kada je Đorđević dao ostavku, a direktorka za upravnika imenovala Nikolu Popovića, ispostavilo se neobaveštenog, shvatio sam da će sve biti borba sa vetrenjačama.

Odustao sam.

Vreme će pokazati koliko je ovo rukovodstvo donelo dobrobiti zdravstvu Pčinjskog okruga.

A, uveren sam da je moglo mnogo bolje, ali da nije njih - navodi Antanasković.

Na pitanje portala Vranje News šta konkretno zamera aktuelnom rukovodstvu, Antanasković je odgovorio da je "direktno direktorka Ljiljana Antić dovela do toga da u novom Operacionom bloku, ni posle osamnaest meseci od otvaranja mnoge stvari ne funkcionišu".

- Na primer, zvrji prazan prvi sprat, a troše se energenti i oprema propada.

Opšta hirurgija je od osam operacionih sala blokirala pet, a nema operacija ni za jednu salu.

Direktorka je zatvarala Jedinicu intenzivnog lečenja (JIL) naredbom.

Primila je više od 50 zdravstvenih radnika u ZC Vranje, a nije htela da na moje insistiranje i u situaciji kada smo se borili sa COVID-19 primi kadar koji nam je stvarno bio potreban, doktora specijalistu anesteziologije (specijazacija košta 50.000 evra).

Dala je direktorka Ljiljana doprinos novom Hirurškom bloku, dovela je vladiku Pahomija da osvešta zgradu i popa da obavi krštenja pacijenta u JIL-u.

Takvi kao ona su potrebni ZC Vranje, oni se uklapaju u Vučićev moto "borba za svaki boljitak i kvalitet".

Neka je živa i zdrava - rekao je Antanasković za Vranje News.

Podsećaja radi, nova načelnica Službe za anesteziologiju sa reanimatologijom Zdravstvenog centra u Vranju je Marija Stojanović, specijalistkinja ove grane medicine.

Slavče Antanasković rođen je 1958. godine u Vladičinom Hanu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Nišu.

U njegovoj biografiji piše da je specijalistički ispit položio 1992. na VMA, dok je subspecijalističke studije iz kliničke farmakologije završio 1995. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Dva puta je obavljao funkciju načelnika Službe za anesteziologiju sa reanimatologijom ZC Vranje.

O vranjskoj "Službi za anesteziologiju u 21. veku" nedavno je objavio lični stav - komentar na portalu Vranje News.

ANTIĆ: SMENA, JER JE POTREBNA SVEŽA KRV

Direktorka ZC Vranje Ljiljana Antić u izjavi za Vranje News nije želela da se upušta u detaljnije obrazlaganje Antanaskovićeve smene, niti je htela da komentariše primedbe smenjenog načelnika na rad aktuelnog rukovodstva ustanove po bilo kom pitanju.

- Smena na čelu Službe za anesteziologiju sa reanimatologijom dogodila se jer nam je tamo potrebna nova energija, nova snaga i sveža krv. Novoimenovana načelnica Marija Stojanović je mlada lekarka za koju smo od profesora medicine iz Niša i koordinatora za COVID centar u Nišu, gde je i sama bila angažovana, dobili najviše ocene i najtoplije preporuke jer se pokazala izuzetno stručnom i znatno doprinela unapređenju zdravstvenih usluga tokom trajanja pandemije - navela je Antićeva u kraćoj izjavi za Vranje News.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...