Antanasković opet na čelu Anesteziologije

Prim. dr Slavče Antanasković, specijalista anestezije sa reanimatologijom i subspecijalista kliničke farmakologije, u utorak 12. februara postavljen je za načelnika Službe anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog lečenja Zdravstvenog centra u Vranju, potvrdio je ovaj lekar u izjavi za Vranje News.

On se na ovo mesto vratio nakon četiri godine od smene sa te funkcije.

U međuvremenu načelnici su bili Nebojša Stošić i Tatjana Aleksić.

Antanasković je pre četiri godine, kada je smenjen, optužio deo tadašnjeg menadžmenta ZC "da su mu radili o glavi", s ciljem da ne njegovu poziciju "dovedu osobu koju su pokušali da dovedu".

- Očekivao sam prljavu igru jer već godinu dana traje svojevrsni pritisak, čak mobing nada mnom od nekih ljudi iz rukovodstva bolnice.

Dodatni pritisak ogledao se u opstrukciji rada službe, rušenju mog profesionalnog ugleda, a sve da bi me bez ikakvog razloga smenili sa funkcije načelnika - ispričao je tada Antanasković potpisniku ovih redova.

Slavče Antanasković završio je školu iz kliničke farmakologije i farmakoterapije i jedini je klinički farmakolog u Vranju.

Završio je trogodišnju edukaciju iz anesteziologije Evropskog udruženja anesteziologa (CEEA 2012 - 2014), učestvovao u radu Kongresa u organizaciji ESA, ESICM i WFSA i kao predavač na međunarodnim sumpozijumima u Nišu (2010 - 2014) i u Beogradu (2015 - 2018).

Objavio je veliki broj radova u međunarodnim i domaćim zbornicima i časopisima.

Jedan je od autora knjiga „Inicijalni tretman urgentnih stanja u medicini“, „Šok“, „Upotreba antibiotika kod infekcija operativnih rana“ i „Anestezija u akušerstvu“.

Kreirao je i promovisao lateralni pristup za OETI – Lateralna intubacija 2016. godine.

Predsednik je nadzornog odbora Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

D. Dimić

PROFIL

Slavče Antanasković rođen je 1958. u Vladičinom Hanu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Nišu. Specijalistički ispit položio je 1992. na VMA, dok je subspecijalističke studije iz kliničke farmakologije završio 1995. na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Aprila 1994. godine određen je za mentora iz anesteziologije sa reanimatologijom u Nastavno-naučnom veću Medicinskog fakulteta u Beogradu, a 2010. i za mentora specijalističkog staža u veću Medicinskog fakulteta u Nišu. Edukovao se i usavršavao u zemlji i inostranstvu.

Najnovije vesti