Anačkov (BSC): Konstruktivan razgovor sa srpskim ambasadorom u Sofiji

Povodom predstojećeg okrugog stola u Vranju o temi Kulturna diplomatija i mladi – most razvoja bugarsko srpskih odnosa, predsednik Bugarsko srpskog centra (BSC) u Vranju Darko Anačkov imao je sastanak sa ambasadorom Srbije u Bugarskoj Željkom Jovićem.

Kako za Vranje News navodi Anačkov, ambasador Jović podržao je projekat BSC-a koji se finansira sredstvima Ministarstva spoljnih poslova Bugarske i istakao da se "bugarsko-srpski odnosi kreću uzlaznom putanjom, da postoje nesuglasice oko nekih pitanja, ali da to ne predstavlja problem unapređenju bilateralnih odnosa" dve zemlje.

"Dodao je i da ovakvi projekti predstavljaju dobar temelj za građenje zajedničke evropske budućnosti.

Ambasador je istakao da su bugarski i srpski narod slični po mnogo čemu, da su između ostalog povezani istorijski, te da čini sve što je u njegovoj moći da se međunarodni odnosi dve zemlje uzdignu na najviši nivo", prenosi Anačkov detalje sastanka za Vranje News.

U ime BSC-a Anačkov se zahvalio ambasadoru na srdačnom prijemu i pozvao ga da 28. septembra bude gost na okruglom stolu u Vranju, u okviru pomenutog projekta.

"Uverio sam ga da BSC upravo deluje u tom pravcu, pravcu zbližavanja dva pravoslavna naroda koji dele zajedničke kulturne vrednosti i kojima je jedino i prirodno mesto u evropskoj porodici.

Istakao sam da su svi naši projekti usmereni ka tome, pa tako i ovaj projekat Kulturna dipomatija i mladi – most razvoja bugarsko – srpskih odnosa.

Na kraju našeg razgovora ambasador je dodao da u BSC-u vidi potencijalnog ključnog aktera koji će biti spona između bugarskog i srpskog naroda.

Finansiranjem ovog projekta Bugarska je načinila korak napred u građenju mosta prijateljstva između dva naroda, a dokaz tome je i zvanična podrška našim aktivnostima od strane potpredsednice Bugarske Ilijane Jotove, koja će biti naš gost na okruglom stolu u Vranju", navodi Anačkov za naš portal.

Bugarska je članica Evropske unije i kao takva neguje evropske vrednosti i podržava napore Srbije ka putu za članstvo, prenosi svoje utiske Anačkov.

"Ovim projektom Bugarska pokazuje spremnost da zajedno krenemo u nove pobede, da sarađujemo, upoznajemo jedni druge, a sve u interesu naših građana koji jedino žele mir i blagostanje, nezavisno od toga da li se radi o građanima Bugarske ili Srbije", zaključuje Anačkov u izjavi za Vranje News.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...