Aleksić: Poljoprivreda jedina grana koja može pokrenuti privredu Srbije

Potpredsednik Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić izjavio je u Vranju da je poljoprivreda "jedina grana koja još može da pokrene privredu Srbije".

- Među 30 tačaka, koje je opoziconi Savez za Srbiju proklamovao kao ključne za oporavak Srbije, jedna od najvažnijih je razvoj poljoprivrede, imajući u vidu kakve resurse i potencijale imamo.

Nažalost, to oni koji danas vode državu ne shvataju ili ne žele da shvate.

Dosadašnja njihova strategija je bila ta da poljoprivreda služi samo za bogaćenje manjeg broja velikih proizvođača, sa potpunom izostankom subvencionisanja manjih, porodičnih poljoprivrednih gazdinstava - kazao je Aleksić.

On je dodao da u Srbiji danas postoji 630.000 manjih porodičnih gazdinstava u poljoprivredi.

- U njima radi i živi od poljoprivrede oko 2 miliona ljudi.

Pomoć koju većina dobija se meri promilima u odnosu na, recimo, ono koliko država daje strancima.

A ti stranci dolaze u Srbiju jedino zbog jeftine radne snage, zbog najniže minimalne i najniže prosečne zarade.

Kad bi se samo jedan deo tih para preusmerio u mala poroična poljoprivredna gazdinstva, Srbija bi imala daleko bolju privrednu situaciju - potencirao je Aleksić.

On je najavio da će Savez za Srbiju, ukoliko bude došao na vlast, "najmanje polovinu onoga što je država davala strancima preusmeriti u poljoprivredu".

- Dve godine u Odboru za poljoprivredu Skupštine Srbije govorim i predlažem razne stvari, ali ova vlast nas ne želi da čuje.

Takvo stanje stvari mora hitno da se menja, jer ne možemo očekivati da ljudi koji se bave poljoprivredom u selima u okolini Vranja, Bujanovca ili mog Trstenika tu i ostanu i bave se istom delatnošću ukoliko ne budu imali posla u poljoprivredi i novca da žive od nje - zaključio je Aleksić.

Najnovije vesti