Lideri Saveza za Srbiju u Vranju: Naša Srbija gori, moramo da gasimo požar (FOTO, VIDEO)

U Srbiji je danas svaka druga opština u stanju demografskog kolapsa, sve veći broj stanovnika odlazi, a imamo sasvim drugu priču u medijima.

Statistiku koja treba da nam nadomesti život i koja nam recimo kaže da pada nezaposlenost, a mi vidimo da ne pada, vidimo da se privreda ove zemlje zasniva na jeftinoj radnoj snazi, a to nije budućnost Srbije - izjavio je u četvrtak uveče u Vranju lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, koji je sa još četvoro prvaka Saveza za Srbiju govorio na tribini u Skupštini grada Vranja.

Lutovac je kazao da Srbi danas na televiziji "mogu da vide samo Potemkinova sela".

- Imamo jednu RTS virtuelnu realnost, realnost koja se širi preko režimskih medija i realnost koju imamo pred sobom.

Sve je više škola koje se zatvaraju, sve je manje dece i odeljenja u školama.

Nalazimo se, kažu, u procesu tzv. "bolnih reformi".

Koliko puta smo to čuli.

S tim što narod boli glava od tih reformi, a tzv. reformatore boli uvo - dodao je Lutovac.

Šef Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović naglasio je da se delegacija Dveri "već dva dana nalazi na jugu Srbije", te da je Savez za Srbiju između ostalog i formiran "zbog problema sa kojima se članovi ovog pokreta suočavaju na terenu".

- Ne znam odakle da počnem.

Da li od toga da smo Savez za Srbiju formirali zbog zaboravljene opštine Medveđa, u koju već četiri godine nijedan republički funkcioner vlasti nije kročio.

Opštine u kojoj se peru pare i na Domu zdravlja, i na rekonstrukciji zgrade opštinske uprave, na lažnoj obilaznici, fontanama kao u centru Beograda, u kojoj pritom imamo gomilu bezbednosnih problema i 50 kilometara administrativne linije sa Kosovom.

I opštini gde imamo ogromno bogatstvo i Sijarinskoj Banji i rudniku Lece, Agroindustrijskom kombinatu koji ovih dana pada u ruke nekog sumnjivog albanskog kapitala i sumnjivih tajkuna.

Ili da vam pričam o Bujanovcu i svemu što se tamo dešava, recimo sa štrajkom u Gumoplastici, gde 45 radnika gladuje, a da nijedan državni funkcioner četiri dana ne može da nađe za shodno da tamo ode.

Podsećam, reč je o firmi gde 92 odsto vlasništva ima država.

Postoje sudske presude za 12 miliona dinara koliko se duguje tim radnicima, jer su godinama primali platu ispod zakonskog minimuma, zaradu od 8.000 do 15.000 dinara. Pa i takva im nije isplaćivana.

Radnicima kojima je obećan socijalni program, koji nikada nije realizovan - rekao je Obradović, uz opasku da su ovakvi primeri paradigma odnosa centralne vlasti prema jugu Srbije godinama unazad.

On je dodao da predstavnici Saveza za Srbiju izlaze pred građane "potpun otvoreno, iskreno, bez laži i prevare".

- Mi se ovde između sebe razlikujemo i to uopšte ne krijemo.

Među nama postoje političke razlike, ideološke, ali smo mi postavili sasvim novu političku kulturu koja kaže - iako se razlikujemo, možemo normalno da sedimo zajedno, da razgovaramo i da se dogovorimo oko mnogih važnih stvari od opšteg, nacionalnog interesa - rekao je Obradović.

On je dodao da će se grđani iznenaditi "oko koliko važnih tema su članice Saveza postigle punu saglasnost".

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da mu je prijatno što je u Vranju, jer Vranjanci "vrlo dobro znaju šta se ovih dana dešava u Srbiji".

- Mogu slobodno da kažem da su sve opozicione stranke ovde u Vranju praktično preteča Saveza za Srbiju, jer ste se vi, i pre nego što je formiran savez, dogovorili i krenuli u zajedničke akcije.

Samo tako ćemo moći da postignemo zajednički rezultat, a to je da smenimo ovu vlast - rekao je Aleksić.

On je naglasio da je Savez danas "nasušna potreba u Srbiji".

- Potreba, jer se Srbija danas nalazi pod vanrednom upravom jednog čoveka.

Zemlja se prazni, a on krčmi teritoriju, kao da je nasledio Srbiju od nekog.

Odraše kožu sa leđa narodu, 10 milijardi evra su zadužili Srbiju - rekao je Aleksić.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je da "ne postoje nacionalni i gradski mediji koji će preneti šta se na ovom skupu dešavalo".

- Neophodno je, ukoliko želimo fer izbore, da nacionalna TV kuća RTS bude servis svih građana Srbije, a ne samo jednog čoveka - rekao je on.

Mirjana Perišić, članica predsedništva Levice Srbije, naglasila je da je glavni razlog masovnog odlaska mladih ljudi u inostranstvo "negativna selekcija u društvu".

- Na nameštenim konkursima nemaju šansu da dobiju zaposlenje, ne mogu da rade posao za koji su se školovali i ne mogu da napreduju u svojoj struci - rekla je Perišićeva.

Savez za Srbiju osnovan je pre osamnaest dana u Beogradu. Ima 10 članica, stranaka, pokreta i grupa građana.

Ovo je bila prva promocija na jugu Srbije.

Ceo snimak tribine možete pogledati u video materijalu ispod.

Najnovije vesti