Albanci sa juga i Vlada Srbije: Sve zavisi od ispunjenja zahteva

Vranje - Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i nosilac izborne liste Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina Šaip Kamberi rekao je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o formiranju nove Vlade Srbije da je ta lista predala svoje zahteve koji se tiču najpre integracije Albanaca u državne institucije i dodao da od ispunjenja tih zahteva zavisi da li će učestvovati u budućoj vladi, javlja RTS.

Kamberi je novinarima rekao da su problemi Albanaca poznati dugi niz godina i da se oni odnose na njihovu integraciju, a zatim su tu i problemi sa obrazovanjem odnosno udžbenicima, priznavanjem diploma sa Kosova, kao i ekonomski problemi imajući u vidu da su, kako je rekao, opštine Bujanovac, Medveđa i Preševo najnerazvijenije u Srbiji.

- Mi smo imali razgovor sa predsednikom Vučićem kao lista koja predstavlja Albance Preševske doline i izneli smo zahteve koje već dugo godina iznosimo.

Mogu da pomenem pozitivan primer da je nedavno po nalogu predsednika u Bujanovcu i Preševu zaposleno 11 lekara Albanaca, što pokazuje da kada postoji dobra politička volja problemi mogu da se reše - rekao je Kamberi.

On je napomenuo da je već četvrti put deo delegacije koja razgovara sa predsednikom, a nada se da će sada biti dobre političke volje da se sa Albancima razgovara o rešavanju životnih problema.

Upitan da li su spremni da uđu u vladu, Kamberi je kazao: „Videćemo, zavisi od toga šta se nudi u programu vlade nacionalnim manjinama i kakav će biti odnos prema našim problemima“.

Rekao je da nije reč o funkcijama poput državnog sekretara ili bilo koje druge funkcije, već su ključni zahtevi koji su predočeni na sastanku.

- Mi smo predsedniku dali pismeno naše zahteve da se razgovara o integraciji Albanaca, obrazovanju, ekonomskom razvoju, tek nakon toga mi ćemo eventualno razmotriti ponudu da budemo deo nove vlade - rekao je Kamberi i dodao da očekuje da će biti još sastanaka.

Najnovije vesti