Albanci sa juga od Vučića tražili pet stvari

Vranje/Beograd - Integracija Albanaca u državne institucije najvažniji je na listi zahteva koje su predstavnici liste "Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina" izneli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u utorak na konsultacijama za formiranje nove Vlade Srbije.

Kada je reč o preostala četiri zahteva, oni su tražili Ministarstvo za lokalnu samoupravu, mesto predsednika Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije, mesto pomoćnika ministra privrede i državnog sekretara u Ministarstvu prosvete.

Sve ovo navedeno je u dokumentu predatom Vučiću koji su objavili albanski mediji.

Predvodnik liste Šaip Kamberi izjavio je posle sastanka sa predsednikom Srbije da "učešće Albanaca u budućoj vladi zavisi od ispunjenja njihovih zahteva".

- Izneli smo zahteve koji su isti već dugi niz godina.

To je najpre integracija Albanaca u državne institucije, a potom i problemi u obrazovanju, poput udžbenika i nepriznavanja diploma sa Kosova i sl.

Zahtevi se tiču i razvoja naših opština koje su ekonomski najnerazvijenije u Srbiji – rekao je Kamberi.

Među zahtevima su i "pitanja integracije u cezi sa pravosudnim institucijama" i "puna integracija Albanaca u Koordinaciono telo".

Lista Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina osvojila je tri poslanička mandata na izborima 21. juna.

VUČIĆ ĆE ODGOVORITI U ROKU OD DVE SEDMICE

Na sajtu predsednik.rs objavljena je vest u kojoj se kaže da je predsednik Republike Srbije razgovarao sa predstavnicima izborne liste "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina" i saslušao njihove predloge, zahteve i potrebe.

- Predstavnici albanskih partija su govorili o nameri da se Albanci što više integrišu u institucije države Srbije, kao i o neophodnosti ekonomskog napretka, kako juga Srbije tako i cele države. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je sa pažnjom saslušao sve njihove primedbe na funkcionisanje države i istakao da smo spremni da na različite načine pomognemo razvoju juga Srbije. On je naglasio da će predstavnike albanskih partija u narednih 14 dana obavestiti o daljem toku formiranja Vlade - navodi se na zvaničnom sajtu predsednika Srbije.

Najnovije vesti