Ženama sa multiplom sklerozom omogućeni preventivni pregledi

Bezbedni preventivni pregledi reproduktivnih organa žena sa invaliditetom u uslovima koronavirusa nastavljeni su u subotu 3. aprila, u organizaciji Odbora za ljudska prava Vranje - Program SOS telefon Vranje i udruženja MS (multiple skleroza) Pčinjskog okruga, u partnerstvu sa Zdravstvenim centrom (ZC) Vranje.

Na organizovani ginekološki i pregled dojke, četvrti po redu, došle su 4 od 7 žena, što potvrđuje teškoće sa kojima se susreću u svakodnevnom životu, saopšteno je iz Odbora za ljudska prava.

- Na prethodna tri preventivna pregleda, koje organizujemo od novembra 2020. godine, odazvalo se 9 žena, a kod 5 je utvrđena zdravstvena promena.

Podatak da je više od polovine (55,5 odsto) žena sa invaliditetom upućeno na dalje stručne preglede i konsultacije (mamografija, biopsija…) potvrđuje važnost napora civilnog sektora i lekara u borbi za očuvanje zdravlja u uslovima koronavirusa i opterećenosti zdravstvenog sistema - navodi se u saopštenju Odbora.

Memorandum o saradnji sa ZC Vranje na unapređenju reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom u uslovima pandemije COVID-19 Odbor je potpisao u oktobru 2020. godine.

Suzana A. Ristić iz Odbora za ljudska prava u Vranju istakla je da koronavirus "već godinu dana baca redovne preglede na margine zdravstva".

- To je celom timu lekara i nama iz nevladinih organizacija još veći izazov za održivost preventivnih pregleda.

Zaštita od koronavirusa i bezbednost je prioritet za svaku ženu koja dođe na pregled.

SOS tim organizuje zakazivanje pregleda grupe od 5 žena i uz minimalno zadržavanje u prostorijama bolnice: žena ne čeka u hodniku red za pregled, nije potreban uput za specijalistički pregled, čime smo izbegli odlaske u Dom zdravlja i vreme potrebno za to.

Svaka žena posle pregleda dobije lekarski izveštaj, snimak ultrazvučnog pregleda ginekologa i pregleda dojke, rezultate "Papa" testa i ukoliko je potrebno javlja se na dalje preglede svom lekaru.

Takođe, biramo dane vikenda za dolazak kada je manja redovna aktivnost na bolničkim odeljenjima - kaže Antić Ristić.

U subotu su organizovani pregledi za žene iz Udruženja miltiple skleroze (MS), za žene koje se otežano kreću i kojima je problem da dođu i čekaju na ovakvu vrstu pregleda.

Ljiljana Antić, v.d. direktorka ZC Vranje kazala je da je "izuzetno teško organizovati preventivne preglede, a posebno je to izazov u vreme pandemije koja je izazvana koronavirusom".

- Karcinom grlića materice je drugi po zastupljenosti u Evropi, posle karcinoma dojke, a karcinom jajnika je šesti po zastupljenosti i to je pokazatelj opravdanosti ginekoloških preventivnih pregleda - istakla je Antić i potvrdila spremnost zdravstvene ustanove na čijem je čelu da se nastavi ovakva praksa.

Načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo Gordana Đorđević potencirala je da je od ogromnog značaja to što su lekari u mogućnosti "da u kontinuitetu prate zdravstveno stanje žena koje su članice Udrženja multiple skleroza".

- I to na preventivan način i u vreme pandemije koronavirusa.

Drago nam je da ne zapostavljamo dobru praksu koju imamo već pet godina unazad - naglasila je Đorđević.

SOS telefon Vranje je 2020. godine počeo realizaciju programa očuvanja reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom, u okviru aktivnosti koje je podržao Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA i u saradnji sa organizacijom "Iz kruga Vojvodine".

POSLE TRIDESET GODINA

Danas je jedna žena, prvi put posle 30 godina, obavila pregled dojke, prošla ginekološki pregled i uradila "papa" test.

- Nisam osećala neke promene, a iskreno osnovna bolest MS me preokupira, potrebno mi je mnogo vremena da pratim te moje promene zbog kojih sam često u bolnici i ne mogu uvek ponovo da dođem u bolnicu na ovakav pregled. Ali, kada vas neko pozove, pa dobro objasni, a dođu i drugarice iz udruženja, onda sam odlučila da i ja dođem - kazala je ona.

Utisci još nekih članica udruženja su ovakvi:

- Ovo je odlično u sadašnjoj situaciji, sada sam mirnija i sigurna za dalje. I, hvala, veliko hvala. Meni je najvažnije da nema zakazivanja, nema uputa za pregled, nema čekanja u hodniku. Jer, ponekad je gužva kod lekara, a mi fizički ne možemo da izdržimo i čekamo kako bismo došli na red. Čak i kada zakažemo pregled, nismo uvek u situaciji da odemo. Nama invalidima se menja zdravlje iz sekunde u sekundu i ponekad na zakazani pregled ne možemo odemo, tog dana ne možemo da hodamo, ili tada moramo da ležimo.

- Da nisu ovi organizovani pregledi pitanje je kad bih ja sama došla da uradim pregled dojke. Brinem samo o MS-u (multipla sklerozi), a nisam razmišljala da može nešto i ovako da me snađe.

- U uslovima koronavirusa išla sam sama i pokušala da zakažem preglede, ali bilo je rizično i nisu zakazivani pregledi. A, sada kada su SOS i moje Udruženje MS zakazali preglede, kada sam sa drugaricama ovako organizovano otišla, i kada su sa nama bile žene sa SOS telefona, sve je mnogo drugačije, opuštenija sam, bez straha. Lekari su nas lepo primili, nismo čekale na pregled, lepo su razgovarali sa nama, imali su vremena. Ovo nama ženama sa invaliditetom mnogo, mnogo znači.

- Danas nismo čekale na pregled, jer nama to teško pada. Ponekad ne mogu ni da sedim u čekaonici. Sve je urađeno onako kako su mi objasnili telefonom. Došla sam u bolnicu samo za ovaj preventivni pregled i u ovoj opštoj gužvi sa ovim virusom to uradim. Osećam se sigurno, i moje drugarice su tu.

Najnovije vesti