Potpisan Memorandum o unapređenju reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom

Odbor za ljudska prava Vranje i Zdravstveni centar (ZC) Vranje usvojili su Memorandum o saradnji na unapređenju reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom i u uslovima pandemije virusom COVID-19.

Dogovoreno je da od 26. oktobra počnu grupni preventivni ginekološki i pregled dojke za žene sa invaliditetom.

Po rečima žena sa invaliditetom, pojedine nikada nisu obavile preventivne preglede reproduktivnih organa, a razlog za to su i mnogobrojne prepreke (ne mogu ili se same teško kreću, potrebna je pomoć člana porodice, ili nekog iz okruženja, arhitektonske nepristupačnosti, osnovna i prateće bolesti su prioritet za njihovo zdravlje, kao bolesni član porodice često su i izložene porodičnom i partnerskom nasilju i zanemarivanju).

ZC Vranje je jedan od desetak centara u Srbiji koji ima hidrauličnu stolicu koja je namenjena ginekološkim pregledima žena sa invaliditetom i ona je trenutno izmeštena iz crvene u zelenu COVID zonu Odeljenja ginekologije.

Dr Ljiljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra Vranje, istakla je da će organizovani ginekološki pregledi i pregledi dojke biti realizovani kako je predviđeno Memorandumom, jer i lekarima ta organizovanost pregleda znači, s obzirom da je u toku rekonstrukcija Opšte bolnice Vranje.

Stolicu je Zdravstvenom centru 2017. godine doniralo Udruženja građana (UG) Nexus iz Vranja.

Ovaj sastanak je nastavak aktivnosti u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava".

Odbor za ljudska prava Vranje ističe da su ženama sa invaliditetom važni organizovani ginekološki pregledi i pregledi dojke, da se na ovaj način ove žene osećaju sigurnije, jer imaju mogućnost da, na osnovu Memoranduma, neko umesto njih brže i lakše zakaže pregled.

Prema nezvaničnim podacima na teritoriji grada Vranja živi oko 2500 osoba sa invaliditetom, od čega su većina žene.

U Vranju partneri na projektu su Odbor za ljudska prava Vranje i Udruženje obolelih od multiple skleroze.

Projekat realizuje i Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom IZ KRUGA – VOJVODINA, sprovodi se u pet gradova u Srbiji: Kragujevac, Raška, Temerin, Užice i Vranje, a uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA.

Takođe, i u saradnji sa lokalnom samoupravom uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Srbije preko programa Evropski PROGRES.

Najnovije vesti