Šta se zapravo menja izmenama Zakona o ličnoj karti

Vranje - U Skupštini Srbije izmenjen je Zakon o ličnoj karti, a kada stupi na snagu na tom dokumentu biće dodat podatak o prijavljenom prebivalištu, kao i promenjeni uslovi za izdavanje lične karte mlađima od šesnaest godina.

Objašnjeno je da je Zakon o ličnoj karti je promenjen zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveza koje proizilaze iz projekta "Stop birakratiji", odnosno zbog smanjenje administrativnih troškova građana.

Jedna od promena je dopuna podataka sadržanih u obrascu lične karte, na koji će biti dodat podatak o adresi prijavljenog prebivališta.

Valentina Vulić, načelnica Odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije, izjavila je za RTS da lična karta bez čipa, kao i do sada, mora da se zameni ukoliko se menjaju bitni podaci, kao što je adresa.

"Ovim uslovljavamo da svi podaci u ličnoj karti odgovaraju činjeničnom stanju.

Dešavalo se da građanin ne prijavi promenu adrese, a koristi ličnu kartu u pravnom saobraćaju", istakla je Vulić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Uprkos izmenama zakona, postojeće lične karte sa čipom važiće do datuma koji je naveden u ličnoj karti, a ukoliko se menjaju lični podaci, na primer prebivalište, biće izmenjeni kroz čip, kao i do sada.

Jedna od promena je i da se maloletnom licu starijem od 16 godina lična karta može izdati uz saglasnost samo jednog roditelja, bez obzira da li drugi roditelj vrši roditeljsko pravo.

Po dosadašnjim propisima izdavanje lične karte maloletniku bilo je moguće bez saglasnosti drugog roditelja, ukoliko on ne vrši roditeljsko pravo.

Novina se odnosi i na proglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale.

Do sada se to proglašavanje objavljivalo u Službenom glasniku, dok će se to ubuduće raditi na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izmene zakona predviđaju i unos elektronskih sertifikata u ličnu kartu, za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis.

Tim sertifikatom građani će moći da podnesu zahteve MUP-u i od kuće.

"To će biti dokaz visoke pouzdanosti dokaza identiteta.

Npr. za vozačku dozvolu i sada može da se podnese zahtev bez odlaska na šalter, ali to ne koristi veliki broj građana, verovatno zato što su navikli da idu na šalter.

Trudićemo se da opciju na daljinu uvedemo i u nove postupke", rekla je Vulić za RTS.

Zabrana korišćenja lične karte kao putne isprave

Promene se odnose i na MUP-ove odluke o zabrani korišćenja lične karte kao putne isprave, a zabrana će ubuduće važiti dok su ispunjeni uslovi za to. Prema dosadašnjem zakonskom rešenju, ona je važila šest meseci, nakon čega je taj zahtev mogao da bude obnavljan.

Najnovije vesti