Škola u Vladičinom Hanu dobija C-energetsku efikasnost

Nakon procesa rekonstrukcije Osnovna škola Branko Radičević u Vladičinom Hanu dobiće minimum "C" energetsku efikasnost, saopšteno je iz školske uprave.

S obzirom na to da se menja kompletna fasada, ugrađuje kamena vuna, zamenjuje stolarija jer nova ima mnogo bolje koeficijente propusta toplote i zvuka takva očekivanja su sasvim opravdana.

Uređuje se i zgrada trpezarije, školska fiskulturna sala, svlačionice, igralište i dvorište, sve ono što je godinama čekalo na obnovu, a što će doprineti energetskoj efikasnosti.

Stara rasveta biće zamenjena novim led sijalicama koje će takođe doprineti uštedi, jer su izdvajanja iz budžeta za materijalne troškove bila značajna, kažu iz uprave.

Kada se završe radovi Han će dobiti objekat po evropskim standardima, koji će ispunjavati kritetrijume energetske efikasnosti.

- S obzirom na to da je ovo najstarija škola u gradu, da je ovaj objekat izgrađen pre više od pet decenija, da ima negde oko 570 učenika, odlučili smo da krenemo upravo odavde.

Planiramo da i ostale škole slično obnovimo, sa sličnom korišću u pogledu energetske efikasnosti - izjavio je zamenik predsednika opštine Vladimir Kostić.

Ova investicija vredna je više od 130 miliona dinara, a finansirana je iz republičkog budžeta.

Radi se obnova kotlarnice, elektro i vodovodnih instalacija.

Biće zamenjena stolarija, instalacije, podovi, sređeni zidovi, sanitarije, rasveta, fasada..

Najvažnije je što će biti rešen višegodišnji problem sa grejanjem, jer je kotlarnica bila na ugalj, mreža zastarela, pa je osim gubitka toplote i životna sredina bila ugrožena.

Rok za završetak radova je septembar 2020. godine, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije može doći do manjih odstupanja.

OŠ Branko Radičević izgrađena je 1965. godine.

Više puta je delimično obnavljana, ali nikada u potpunosti.

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Eko raport" sufinansirani su sredstvima iz budžeta opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti